Biznis vesti

Tabaković: Srbija već dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2021

-

10:39

Tabaković: Srbija već dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti
Tabaković: Srbija već dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je dostigla pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti pre mnogih svetskih ekonomija već u prvom tromesečju ove godine, što je jedno tromesečje ranije nego što smo očekivali, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju 28. Kopaonik biznis foruma. Ona je navela da je takvom rastu, pored odličnih kretanja u građevinarstvu, doprineo i dobar rast industrije i robnog izvoza.

"Sve su to potvrde da smo, sa svim što smo radili i uradili, sačuvali osnove za održiv rast i u narednom periodu. Rezultati u Srbiji su vrlo brzo potvrdili da su mere države u borbi protiv pandemije virusa korona bile i adekvatne i pravovremene. U mnogim oblastima ekonomije, Srbija je već tokom trećeg tromesečja prošle godine nadmašila pretkrizni nivo - u industriji i trgovini na malo u avgustu, a kod robnog izvoza u septembru. Industrija se od maja oporavljala brže od naših očekivanja, uz rast od 0,4 odstou 2020",  rekla je Tabakovićeva u video obraćanju učesnicima foruma.

U Srbiji je, kako je rekla, sačuvano i tržište rada, s rastom zaposlenosti i rastom zarada, čime je u martu ove godine formalna zaposlenost bila veća za više od 72.000 ljudi.

"Da nismo odmah doneli brojne mere, a zatim nastavili da reagujemo dodatnim merama, pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini iznosio bi najmanje šest odsto, dok bi oporavak i povratak bruto domaceg proizvoda na pretkrizni nivo trajao i nekoliko godina. To bi značilo izgubljene milijarde evra, izgubljena radna mesta i narušavanje stabilnosti. Cena nereagovanja bi bila previsoka", istakla je Tabakovićeva.

Rekla je da ni pandemija nije promenila činjenicu da je stabilnost ključan preduslov za održivost rasta i za sve teme iz agende KBF-a: od infrastrukture i investicija do digitalne ekonomije i kreativne industrije. Naglasila je da je Srbija u ovu krizu ušla mnogo spremnija i otpornija nego što je to bio slučaj 2008. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis