Biznis vesti

Otvorena fabrika "Regent lightning" u Svilajncu, u planu zapošljavanje 250 radnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2021

-

10:16

Otvorena fabrika "Regent lightning" u Svilajncu, u planu zapošljavanje 250 radnika
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija za proizvodnju električne rasvete "Regent Lighting" iz Švajcarske danas je otvorila fabriku u Svilajncu, koja će u prvoj fazi zaposliti oko 120 radnika. Svečanom otvaranju prisustvovao je veliki broj ljudi kojima se na početku obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je izjavio da je Srbija u novootvorenu fabriku u Svilajncu uložila malo novca, ali da su se vlasnici, odnosno švajcarska kompanija Redžent opredelili za ovaj projekat , jer su videli da imaju posla sa ozbiljnim i odgovornim ljudima. On je dodao i da se kod investitora ne predstavlja samo jedno mesto, već cela Srbija kao dobro mesto za ulaganje. Prema njegovim rečima, bitno je da postoji princip marljivosti i da se uči svakog dana.

"Ako u tome uspemo to će biti nešto čime se ponosimo - radna etika, želja da napredujemo. To su velike osobine. Svako može da podigne fabriku, ali radnici i poslodavci su oni koji prave razliku. U fabrici će za početak biti zaposleno 120 radnika, ali verujem da će uskoro biti i  više od 220", rekao je predsednik.

Najavljujući nove projekte Vučić je kazao da će u martu i aprilu početi izgradnja obilaznice oko Svilajnca što je bitno za to, ali i sva okolna mesta, ali i za investitore kojima će tako ulaganje u ovaj region biti isplativije.

Tanjug/Rade Prelić

 


"Drago mi je što sam video mnogo mladih i ovde i u okolini. Ako je istina da smo zaposlili mnogo žena iz Kušiljeva to znači da ćemo ga sačuvati i da neće svi da odu u Švajcarsku i Nemačku. Uradićemo u naredne dve i po godine ovde i kanalizaciju kompletnu, sa fabrikama, sa prečišćivačima otpadnih voda. Uradićemo završetak vodosnabdevanja, do najudaljenijih sela, izgradićemo i zatvoreni bazen i sa svim ovim o čemu smo pričali, čini mi se da smo i najveći broj infrastrukturnih problema ovde rešili", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će od svega najavljenog nešto biti izgrađeno ove godine, a nešto u najkraćem mogućem roku sledeće godine.

"Daleko smo od Švajcarske, ali gledaćemo da joj se približavamo. Nešto ove godine, nešto sledeće i u najkraćem mogućem roku da završavamo", rekao je Vučić.

Važnost dualnog obrazovanja

On se posebno zahvalio Ursuli Rejndols iz Švajcarske od koje je, kao je istakao, Srbija naučila dosta o dualnom obrazovanju. Zahvaljujući njenom programu, kako je rekao, dualno obrazovanje steklo je oko 4.000 dece koja su odmah nakon školovanja i zaposlena. Dodao je da postoji dualno obrazovanje i na univerzitetima, pre svega tehnološkim što je veoma važno za ovakve fabrike.

"Sa tim zaostajemo za Nemcima, Švajcarcima i Danskom, zemljama koje su i ekonomski i po svim drugim strukturama značajno ispred ostalih. To je nešto što možemo da uradimo i promenimo u daljem privlačenju švajcarskih i nemačkih investicija", rekao je Vučić.

On je podsetio da su Švajcarska i Austrija kao i Srbija zemlje bez mora, ali su izuzetne turističke destinacij, jer se oslanjaju na svoj rad i veruju u to što rade, zbog čega i mi treba slično da se ponašamo. Kako je pojasnio svi, bez obzira na godine treba stalno da uče i unapređuju se.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vučić je predstavnicima švajcarske kompanije poželeo dobru zaradu i veliki profit, ističući da je Srbija sve obaveze prema Redžentu ispunila i da će nastaviti tako da radi i ubuduće.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je istakao da je ovo 14  fabrika koja se otvara u ovoj opštini, a treća od početka ove godine. 

U planu zapošljavanje ukupno 250 radnika

"Regent lajtning" je švajcarska kompanija sa sedištem u Bazelu koja se bavi proizvodnjom industrijske rasvete i posluje u Slobodnoj zoni Svilajnac. Kompanija posluje u Svilajncu od proleća 2020. u zakupljenom prostoru površine 1.000 kvadratnih metara sa tridesetak zaposlenih. Nova fabriku površine oko 6.500 kvadratnih metara je sagrađena u sklopu prve faze izgradnje "Regentovih" postrojenja, dok je plan da se u drugoj fazi izgradi još jedna hala sa dodatnih 6.000 kvadrata.

Tanjug/Rade Prelić

 

Izvršni direktor kompanije Jerg Štajmajer najavio je da će u prve četiri godine poslovanja u Svilajncu uložiti četiri miliona evra. "Regent" trenutno u Svilajncu zapošljava više od 80 radnika, a plan je da po završetku druge faze investiranja zaposli više od 250 radnika. Slobodna zona Svilajnac ima sedam stranih investitora koji posluju u njenom režimu. Kompanija "Regent lajtning" je porodična firma osnovana 1908. godine sa više od 600 zaposlenih u pogonima u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Indiji i sada u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis