Biznis vesti

Svetske berze: Indeksi 50 vodećih evropskih kompanija u padu

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

01/10/2021

-

09:22

Svetske berze: Indeksi 50 vodećih evropskih kompanija u padu
Svetske berze: Indeksi 50 vodećih evropskih kompanija u padu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cene fjučersa na evropskim berzama snažno su potonule danas prateći noćašnji pad akcija na Vol Stritu, jer su podaci o proizvodnim aktivnostima u Aziji pojačali zabrinutost povodom usporavanja ekonomskog rasta i rastuće inflacije. Indeks fjučersa, koji prati vodećih 50 evropskih kompanija, pao je za 1,3 posto na trgovanju do 6:00 časova po srednjoevropskom vremenu, izveštava Rojters.


Među evropskim regionalnim tržištima, britanski indeks fjučersa FTSE oslabio je 0,9 procenata, dok su nemački fjučersi u indeksnoj korpi DAKS pali za 1,1 posto.

Prema statističkim podacima, azijska proizvodna aktivnost posustala je u septembru. Ekonomije u azijskom regionu pritiskaju znači usporavanja kineskog rasta i zatvaranje fabrika uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Podaci o evropskom i američkoj proizvodnoj aktivnosti, kao i pokazatelji o inflaciji u evrozoni treba da budu objavljeni kasnije tokom dana. Investitori pokušavaju da procene izglede monetarnih politika nakon što su vodeći centralni bankari nedavno upozorili da bi povišena inflacija mogla da potraje duže nego što se prvobitno mislilo.

Evropske berze su zaključile septembar s padom od 3,4 odsto, što je najgori mesečni pokazatelj u poslednjih godinu dana. Referentni panervropski indeks STOKS 600 izgubio je skoro 4,5 posto vrednosti u odnosu na rekordan nivo koji je beležio sredinom avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis