Biznis vesti

Oporavak akcija na svetskim berzama - najava Feda o smanjivanju podsticaja podigla azijske indekse

Komentari

Autor: Tanjug/AP

23/09/2021

-

11:00

Oporavak akcija na svetskim berzama - najava Feda o smanjivanju podsticaja podigla azijske indekse
Oporavak akcija na svetskim berzama - najava Feda o smanjivanju podsticaja podigla azijske indekse - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Akcije na evropskim berzama su danas, treći dan zaredom, registrovale oporavak, pošto se globalno raspoloženje popravilo usled ublažavanja zabrinutosti u vezi sa prezaduženom kineskom kompanijom Evergrande. Panevropski indeks Stoks 600 porastao je za 0,6 odsto, zbog čega bi trebalo da ovu nedelju završi sa solidnim dobicima, ocenjuje agencija AP.


Azijske akcije su, takođe, porasle nakon što su deonice Evergrande skočile za 30 odsto na tržištima u Hong Kongu, pošto je ta kompanija saopštila da je "rešila" situaciju sa plaćanjem kamata na obveznicu. Na skok azijskih indeksa uticala je i najava američke Uprave federalnih rezervi (Fed) o mogućem početku smanjivanja podsticaja ekonomiji kasnije ove godine. Fed je najavio i da bi mogao početi sa podizanjem referentne kamatne stopu u jednom trenutku sledeće godine, što je ranije nego što je ta institucija predviđala pre tri meseca.

Takođe je rečeno da će verovatno "uskoro" početi sa usporavanjem tempa kupovine mesečnih obveznica ako ekonomija nastavi da beleži poboljšanje. Fed je kupovao obveznice tokom pandemije kako bi kamatne stope na dugoročne obveznice zadržao na niskom nivou.

Predsednik Feda Džerom Pauel je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da Fed planira da već u novembru objavi da će početi da smanjuje kupovinu mesečnih obveznica ako tržište rada nastavi da beleži stabilan oporavak.

Američki indeks S&P 500 je porastao za 1,0 odsto na 4.395,64, čime je prekinut četvorodnevni niz gubitaka. Referentni indeks je prvobitno porastao za 1,4 odsto nakon što je Fed objavio svoje saopštenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis