Biznis vesti

Delta soj pokosio cene nafte, Brent pao ispod 66 dolara

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

18:07

Delta soj pokosio cene nafte, Brent pao ispod 66 dolara
Delta soj pokosio cene nafte, Brent pao ispod 66 dolara - Copyright AP Photo/Hasan Jamali, File

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su nastavile pad u petak sedmi dan uzastopno spustivši se blizu tromesečnog minimuma, i na putu su da trgovačku nedelju završe s gubitkom od preko 6,0 procenata.

Takvom kretanju cena doprinele su nove mere ograničenja u zemljama koje beleže sve veći broj zaraženih delta sojem kovida-19, pad potražnje u velikim ekonomijama i neočekivani rast zaliha benzina u SAD.

Unsplash

 

Međunarodna referentna nafta Brent trgovala se danas u 11,30 čsova po srednjoevropskom vremenu za 65,91 dolara po barelu, što je pad od 5,24 procenta u odnosu na ponedeljak kada je trgovana za 69,56 dolara, izveštava agencija Anadolija.

Američka sirova nafta WTI se spustila na 62,97 dolara po barelu, povukavši se za čak 6,23 odsto u odnosu na cenovni nivo zabeležen u ponedeljak od 67,16 dolara za barel.

Opala potražnja za naftom u Kini

Cene su cele trgovačke nedelje bile pod pritiskom, jer su ekonomski izgledi drugog najvećeg potrošača nafte, Kine, izazvali zabrinutost investitora budući da je potražnja za "crnim zlatom" u toj zemlji opala zbog širenja delta varijante koronavirusa.

Industrijska proizvodnja u Kini je, naime, podbacila u julu, zabeleživši rast od 6,4 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, dok je na tržištima bio očekivan rast od 7,8 odsto.

Strah od pada potražnje uzrokovan širenjem virusa, delimično je ublažila odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika, grupe OPEK+, da se pridržavaju svog plana proizvodnje uprkos pozivima američke administracije da povećaju pumpanje kako bi se obuzdao rast cena benzina u SAD.

Unsplash

 

S druge strane, negativan uticaj na cene nafte imala je vest o povećanju zaliha benzina u SAD prošle nedelje.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila je da su zalihe benzina u zemlji porasle za 700.000 barela na 228,2 miliona barela u nedelji završenoj 13. avgusta. Nagomilavanju zaliha motornog goriva doprineo je znatan pad prometa putničkih automobila tokom nacionalnog praznika Dan sećanja koji je obeležen u danima vikenda prošle nedelje.

Zalihe sirove nafte u SAD su, s druge strane, opale za 3,2 miliona barela ili 0,7 posto u posmatranom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis