Biznis vesti

Atinska berza udružuje snage sa Beogradskom berzom, preuzima 10,24 odsto ukupnog broja akcija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/08/2021

-

10:34

Atinska berza udružuje snage sa Beogradskom berzom, preuzima 10,24 odsto ukupnog broja akcija
Beogradska berza - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Atinska berza (ATHEX) udružuje snage sa Beogradskom berzom (BELEX) kako bi zajednički iskoristile poslovne mogućnosti u eri ubrzane globalizacije. Iz Beogradske berze poručuju da bi ubuduće akcije srpskih kompanija, koje se odluče da listiranjem na berzi dođu do kapitala, bile vidljivije stranim investitorima.

Oni napominju da se ova saradnja bazira na zajedničkom ubeđenju da bi respektivna tržišta trebalo da imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju održivog ekonomskog rasta lokalnih ekonomija i zajedničkoj viziji da samo udruženim snagama regionalna tržišta mogu efikasno rešavati rastuće probleme i bolje servisirati potrebe izdavalaca koji dolaze iz EU i iz međunarodnog okruženja.

Atinska berza je dobila saglasnost Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije za sticanje 10,24 odsto ukupnog broja akcija Beogradske berze.

Beogradska berza će u narednom periodu pristupiti trgovačkoj platformi na kojoj već rade Atinska i Kiparska berza. Tako će unaprediti likvidnost i raspon usluga. Kompanije i investitori bi trebalo da osete koristi od proširivanja i produbljivanja oba tržišta kapitala i unakrsnog trgovanja. Sam proces, prelazak na zajedničku paltformu, mogao bi da traje i do godinu dana.

AP/Yorgos Karahalis

Atinska berza preuzima 10,24 odsto akcija Beogradske berze

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta ističe da ovo partnerstvo predstavlja organski nastavak dugogodišnje uspešne saradnje i rastućih poslovnih veza  između Atinske i Beogradske berze.

"Kako bismo doprineli održivom razvoju srpskog tržišta kapitala, očekujemo da će nam ovo strateško i tehnološko partnerstvo pomoći da unapredimo tržišnu infrastrukturu tržišta, otklonimo investiciona uska grla, ubrzamo formiranje kapitala i generišemo brojne nove investicione prilike", priča Krneta.

Beogradska berza, osnovana 1894. godine  i jedini je organizator tržišta hartija od vrednosti u Srbiji.  Atinska berza, osnovana 1876, kontinuirano učestvuje u finansijskom i poslovnom razvoju tržišta kapitala. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis