Biznis vesti

Balkanski tok - krenula isporuka gasa za Mađarsku preko Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Tass

01/10/2021

-

09:42

Balkanski tok - krenula isporuka gasa za Mađarsku preko Srbije
Ilustracija - Copyright AP/Pavlo Palamarchuk

veličina teksta

Aa Aa

Ruski Gasprom je počeo da isporučuje gas Mađarskoj gasovodom Balkanski tok,koji je nastavak Turskog toka, u skladu sa dugoročnim ugovorom potpisanim 27. septembra. Gasovod Balkanski tok ide preko teritorije Srbije, a ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin su juče svečano pustili u rad gasni interkonektor u blizini Segedina, čime je severni srpski sused povezan na ovaj cevovod.

Reporterka Euronews Srbija uključila se jutros sa mesta konekcije gasovoda između Bugarske i Srbije nedaleko od Zaječara, kod Vrške čuke. Izgradnja gasovoda je počela u maju 2017. godine, a to se sve dešavalo nakon što je propao projekat Južni tok, koji nije dozvoljavala Evorpska unija.

Početkom ove godine, prve količine gasa su potekle kroz Srbiju, a sredinom godine su povezane Srbija i Mađarska. Od jutros je potekao i ruski gas, koji preko Turske, Bugarske, Srbije i Mađarske ide za srednju Evropu. Zvaničnici su i ranije naglašavali da je za Srbiju važno da postane zemlja tranzita gasa, jer će naplaćivati tranzitnu taksu, što bi trebalo da omogući da se isplati izgradnja Turskog toka kroz Srbiju.

 

 

Gasovod kroz Srbiju je dug oko 400 kilometara, dok je njegova ukupna dužina oko 1.000 kilometara. Ovaj projekat vredan je 1,8 milijardi evra.  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak u Nišu izjavio da je sledeći važan projekat još jedan gasovod, Niš-Dimitorvgrad-Sofija, a njegova izgradnja će omogućiti da naša zemlja može da se snabdeva gasom iz još jednog pravca. 

Mićović: Najveći benefit je što smo dobili još jedan pravac snabdevanja

Srbija bi mogla da postane značajna tranzitna zemlja zbog dogovora da 3,5 milijardi kubnih metara gasa prođe kroz našu zemlju, preko naše teritorije. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, kaže da je najveći benefit ovog gasovoda to što smo dobili još jedan pravac snabdevanja.

Euronews

Vrška čuka u blizini Zaječara, mesto na kojem gas ulazi u Srbiju

"Biće dobro ako se realizuje i veza sa Bugarskom, jer što je više tih pravaca snabdevanja to smo sigurniji ukoliko neki od njih bude doveden u pitanje, kao što je na primer bio slučaj sa ovim koji preko Ukrajine i Mađarske dolazi kod nas. Izvor gasa je isti, tu se ništa nije promenilo. A bilo bi dobro kada bi u narendom periodu Srbija dobila mogućnost izbora više izvora gasa, da se i tu uspostavi određena konkurencija, jer Mađari su prilično naplaćivali taj tranzit dok su bili jedini, a pitanje je kakav će njihov odnos biti sada kada mi imamo i neke druge mogućnosti za snabdevanje", kaže Mićović. 

On ističe da je sada daleko veća sigurnost, a to je izuzetno bitno u ovoj oblasti, jer je to važno za energetsku stabilnost.

Iz Gasprom holdinga je ranije saopšteno da su s Mađarskom potpisana dva ugovora o ukupnoj količini isporuka do 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a rok trajanja svakog ugovora je 15 godina. Gasprom je prošle godine isporučio Mađarskoj 8,6 milijardi kubnih metara gasa, što je druga najveća količina u poslednjih 12 godina.

U međuvremenu, Kijev je izrazio razočarenje zbog novog mađarsko-ruskog ugovora i saopštio da će se obratiti Evropsku komisiju (EK) radi procene usklađenosti tog sporazuma sa evropskim energetskim zakonodavstvom. Iz Evropske komisije su naveli da će ispitati moguće posledice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gasproma, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Od tranzita 40 miliona dolara godišnje

Predsednik skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić je za Euronews Srbija rekao da bi Srbija mogla da postane tranzitna zemlja i za druge države, a ne samo za Mađarsku.

"Tranzitne takse moraju da se naplate, jer zemlja kroz koju gas prolazi ima zaposlene ljude koji taj sistem održavaju. Postoje kompresorske stanice koje dižu pritisak da bi on mogao da teče prema onome kome je potreban, a to sve košta i zato se naplaćuju takse. One se direktno ugovaraju između zemalja", kaže Vuletić.

On napominje da se na osnovu cena koje su bile ranije ugovorene može izvesti računica koliko će Srbija prihodovati od tranzita gasa za Mađarsku.

"Na 100 kilometara tranzita za hiljadu kubika naplaćivalo se tri dolara. Za 400 kilometara i tu količinu koja je ugovorena to iznosi oko 40 miliona dolara, što je dobra dobit i isplati se u svakom slučaju", smatra Vuletić.

On napominje da Balkanski tok nije predviđen da snabdeva samo Mađarsku, već i Austrtriju, Slovačku i Češku i ističe da Evropa ima velike potrebe za gasom i da će se ova mreža širiti.

"Južni tok je predviđao 64 miliarde tranzita preko teritorije Srbije za Evropu i ta dobit bi bila izvanredna za nas, to bi bile stotine miliona dolara koje bismo mogli da naplaćuemo od tih taksi. Međutim, Evropa je poslušala Ameriku i zato sad ima cenu gasa koja je 1.000 dolara za kubni metar", rekao je Vuletić.

On napominje da Srbija dugoročan ugovor sa Gaspromom o ceni i količinama i da rast cena u Evropi neće uticati na domaće tržište gasa.

Komentari (0)

Biznis