Biznis vesti

Kada bi razgovori i SMS mogli da pojeftine: Razgovori o povoljnijem romingu između Zapadnog Balkana i EU

Komentari

Autor: Zlatica Radović

07/10/2021

-

21:22

Kada bi razgovori i SMS mogli da pojeftine: Razgovori o povoljnijem romingu između Zapadnog Balkana i EU
Kada bi razgovori i SMS mogli da pojeftine: Razgovori o povoljnijem romingu između Zapadnog Balkana i EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle ukidanja rominga između Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore, sledeći korak bi mogao biti jeftiniji saobraćaj između građana iz zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. To je pre nekoliko dana nagovestio Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. On je rekao da je razgovarao sa predstavnicima operatera telekomunikacionih usluga sa Zapadnog Balkana i istakao da je spreman da podrži predloge koji bi doveli do realizovanja te inicijative.

Kako su za Euronews Srbija rekli u Telekomu Srbija reč je o planu da se kroz postepeno smanjenje cena roming saobraćaja između regiona Zapadnog Balkana i EU, krajnjim korisnicima usluga mobilne telefonije omoguće jeftinije roming usluge.

Inicijalni predlog je bio da se započne sa snižavanjem cena roming saobraćaja, sukcesivno i to počev od 2023. godine, ali u Telekomu kažu da će se intenzivno u narednom periodu raditi na tome da do snižavanja cena roming saobraćaja dođe već tokom sledeće godine. Pogodnosti bi trebalo da se odnose na usluge mobilnog prenosa podataka, odnosno data saobraćaj, ali i na SMS poruke i razgovore. 

profimedia

 

"U ovom trenutku se ne može precizno definisati nivo snižavanja cena, budući da dalja realizacija ove inicijative podrazumeva prethodne aktivnosti nadležnih regulatornih tela u okviru kojih će biti detaljno razmatrano i pitanje samog definisanje cena. Plan je da se odnosi na sve zemlje Evropske Unije", kažu u Telekomu.

U ovoj kompaniji napominju da realizacija projekta zavisi kako od nadležnih regulatornih tela iz Evropske Unije i regiona Zapadnog Balkana koji bi trebalo da propišu određene obaveze  preporuke koje bi se primenjivale na mobilne operatore tako i od spremnosti operatora zemalja Evropske Unije da ih prihvate i postupe u skladu sa istima.

"Postepeno snižavanje cena rominga je predviđeno počev od 2023. godine s tim da postoji jasna spremnost da se sa realizacijom započne i pre ovog roka", ističu u Telekomu.

Cena odlaznih poziva po minutu u zemlje EU je u zavisnosti od operatera i zone kojoj zemlja pripada, od 100 do 150 dinara, dok dolazni pozivi koštaju od 36 do 99 dinara. Cene SMS poruka su od 24 do 30 dinara, dok je megabajt od 614 do 1.000 dinara.

Od 1. jula nema rominga sa regionom

Državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore po istim cenama kao u domaćem saobraćaju mogu i međusobno da komuniciraju od 1. jula ove godine. Sporazum o ukidanju naknada za roming je potpisan još u aprilu 2019. godine na Digitalnom samitu Svetske Banke održanom u Beogradu, i od tada su se tarife postepeno smanjivale, sve do 1. jula ove godine kada su potpuno ukinute.

Preporuka za vas

Sve što treba da znate o promenama cena rominga: Sa Grčkom nije ukinut, ali telefoniranje će koštati i do pet puta manje

Komentari (0)

Biznis