Biznis vesti

Rusija zapretila prekidom isporuka gasa Moldaviji zbog dugovanja i spora oko cena - Ukrajina im prodala prvu pošiljku

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters

29/10/2021

-

12:50

Rusija zapretila prekidom isporuka gasa Moldaviji zbog dugovanja i spora oko cena - Ukrajina im prodala prvu pošiljku
Tanjug/AP/Aurel Obreja - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je prodala danas svoju prvu komercijalnu pošiljku gasa susednoj Moldaviji, pridruživši se grupi dobavljača koji nude pomoć toj zemlji, koja kaže da je dovedena u bezizlaznu situaciju zbog odluke Moskve da utrostruči cenu svog gasa. Rusija je zapretila prekidom isporuka gasa Moldaviji zbog neplaćenih računa i spora oko budućih cena, što Evropska unija i saveznici prozapadno orijentisane moldavske vlade tumače kao "političku ucenu", prenosi Rojters.

Moldavija je saopštila ove nedelje da Rusija traži 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, u odnosu na 250 dolara iz ranijeg ugovora koji je istekao u septembru, što ova zemlja ne može da plati. Industrije u Moldaviji su već prisiljene da ograniče proizvodnju kako bi se sačuvao gas za domaćinstva, navodi britanska agencija.

"Povećanje cene kazna za glasače"

Saveznici prozapadne moldavske predsednice Maje Sandu tvrde da je ovo povećanje cene kazna za moldavske glasače koji na izborima prošlog novembra nisu podržali predsedničkog kandidata koga je preferirala Rusija, dok iz Moskve poručuju da je nova cena isključivo komercijalna i da odražava situaciju na globalnom tržištu.


Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogaz saopštila je danas da je pobedila na tenderu za isporuku 500.000 kubnih metara gasa moldavskoj državnoj kompaniji Energokom, ne iznoseći podatak o ceni koja je ugovorena. Dodala je da će učestvovati i na budućim tenderima.

Energokom je ove nedelje objavio da je kupio takođe 1,5 miliona kubnih metara gasa od kompanija DXT Komoditis i PGNiG. Vlada Moldavije je najavila da planira kupovine oko pet miliona kubnih metara gasa do kraja oktobra.

Pemijerka Moldavije Natalija Gavrilita je izjavila za Rojters tokom posete Briselu, da je povećana cena gasa koju je predložila Moskva "nerealna", i da taj trošak zemlja ne može da podnese ni sa političkog niti ekonomskog i socijalnog aspekta.

Komentari (0)

Biznis