Biznis vesti

SAD i EU okončale spor oko uvoznih taksi za čelik i aluminijum

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2021

-

17:53

SAD i EU okončale spor oko uvoznih taksi za čelik i aluminijum
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) danas su okončale spor oko uvoznih taksi za čelik i aluminijum i saopštile da će raditi na globalnom aranžmanu za borbu protiv "prljave“ proizvodnje i prevelikih kapaciteta u toj industriji, javlja Rojters.

Budući EU-SAD aranžman će biti izazov za Kinu, koja proizvodi više od polovine svetskog čelika i koju EU i SAD optužuju da ima višak kapaciteta koji ugrožava opstanak njihove industrije čelika.

"Sjedinjene Države i Evropska unija su postigle veliki napredak i pozabaviće se egzistencijalnom pretnjom klimatskih promena, istovremeno štiteći američka radna mesta i američku industriju“, rekao je američki predsednik Džozef Bajden u Rimu na zajedničkom događaju sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen na marginama samita G20.

Prema tom sporazumu, Vašington će omogućiti zemljama EU bescarinski izvoz čelika i aluminijuma u Sjedinjene Države u količinama uporedivim sa onima koje su isporučivane pre taksi koje je uvela administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa 2018. godine.

Kao odgovor, EU je uklonila uvozne takse za više američkih proizvoda, uključujući viski, motorne čamce, motocikle "Harli Dejvidson", puter od kikirikija i viski. Umesto jednostavnog povratka na status kvo iz 2018. godine, SAD i EU planiraju da se pozabave egzistencijalnom pretnjom klimatskih promena i prevelikim proizvodnim kapacitetom u industriji čelika, koja je jedan od najvećih emitera ugljen-dioksida u svetu.

"Sjedinjene Države i Evropska unija će raditi na ograničavanju pristupa svojim tržištima za prljav čelik i ograničavanju pristupa zemljama koje prebacuju čelik na naša tržišta, doprinoseći prekomernoj ponudi širom sveta“, navela je Bela kuća u izveštaju, bez direktnog navođenja Kine.

Globalni dogovor SAD i EU treba da se razradi u naredne dve godine kako bi se promovisao "zeleniji" proces prozvodnje čelika i aluminijuma, a on će biti otvoren za druge države koje žele da se pridruže, uključujući Kinu, čiji je sektor čelika odgovoran za 10 do 20 odsto proizvodnje emisije ugljen-dioksida na Zemlji. "Aranžman je, naravno, otvoren za sve istomišljenike", rekla je Fon der Lajen, dodajući da je proizvodnja čelika jedan od najvećih izvora emisije ugljenika na globalnom nivou.

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je da se Vašington konsultuje sa Japanom i Velikom Britanijom o pitanjima vezanim za čelik i aluminijum, sa fokusom na uticaje prevelikih proizvodnih kapaciteta na globalna tržišta te dve sirovine.

Komentari (0)

Biznis