Biznis vesti

Vest iz Rusije spustila cenu gasa u Evropi ispod 900 dolara

Komentari

Autor: Raša tudej / Tanjug

09/11/2021

-

11:29

Vest iz Rusije spustila cenu gasa u Evropi ispod 900 dolara
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Cene gasa u Evropi spustile su se danas na otvaranju trgovanja u Evropi za 4,5 odsto na vest da su povećanje isporuke iz Rusije, prema podacima sa londonske ICE Fjučers berze.

Cena fjučersa gasa za decembarske isporuke na holandskom TTF čvorištu povukla se na 899,6 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 75 evra po megavat-satu, izveštava Raša tudej.

Do pada cene došlo je nakon vesti da su direktne isporuke ruskog gasa u Nemačku preko gasovoda Jamal-Evropa nastavljene 8. novembra uveče. Prema podacima evropskog operatera za transport gasa Gaskejda, isporuke ovim cevovodom su jutros bile više nego udvostručene na 860.000 kubnih metara na sat u odsnosu na 360.000 kubnih metara na sat prethodnog dana.

Direktno snabdevanje Nemačke ruskim gasom preko gasovoda Jamal-Evropa bilo je poremećeno 6. novembra zbog reverzibilnih isporuka Poljskoj, koja često pribegava reverzibilnim kupovinama gasa od Nemačke kako bi izbegla direktne kupovine od Rusije.

Evropske cene gasa su se ove godine više nego utrostručile, zbog nedovoljnih zaliha u gasnim skladištima u EU uoči zime. Evropski kupci čekaju da u rad bude pušten ruski gasovod Severni tok 2, koji povezuje gasna polja u Sibiru sa zapadnom Evropom. Izgradnja gasovoda je završena u septembru i sada se čeka odobrenje nemačkih i regulatora EU za njegovo pokretanje. Agencija Blumberg piše, međutim, da bi postupak dobijanja dozvole od nemačkih regulatora za upravljanje gasovodom Severni tok 2 mogao da bude odložen do maja 2022.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis