Biznis vesti

Sud EU odbacio žalbu Gugla povodom kazne od 2,4 milijarde evra

Komentari

Autor: Euronews

10/11/2021

-

17:05

Sud EU odbacio žalbu Gugla povodom kazne od 2,4 milijarde evra
Sud EU odbacio žalbu Gugla povodom kazne od 2,4 milijarde evra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Gugl je izgubio žalbu na kaznu od 2,42 milijarde evra koju je izrekla Evropska komisija u vezi sa uslugama kupovine koju ovaj tehnološki gigant nudi.

Presudu je prvobitno doneo Evropski opšti sud, a žalbu je odbio viši, odnosno Sud pravde Evropske unije. Iz kompanije Gugl i dalje mogu da se žale pred Evropskim sudom pravde.

Evropska komisija je tvrdila da je Gugl nepravedno koristio svoj dominantni pretraživač da preusmeri saobraćaj na "Google Shopping", uslugu koja omogućava korisnicima da uporede proizvode i cene od onlajn prodavaca.

Iz Brisela navode da, kada je kompanija pokrenula uslugu još 2004. godine (pod imenom Froogle), ona nije bila uspešna i nije ispunila očekivanja. Međutim, od 2008. godine, prema navodima EK Gugl je počeo sistematski da favorizuje svoju uslugu kupovine u rezultatima pretraživača, čija tržišna dominacija prelazi 90 odsto u većini zemalja EU.

"Google Shopping" se sada obično pojavljuje na samom vrhu rezultata pretrage, smatraju iz EU, a ta praksa je istisnula rivalske servise za poređenje kupovine, koji su bili slabije plasirani u rezultatima pretrage i praktično "nevidljivi".

EU: Konkurenti tek na četvrtoj stranici 

"Dokazi pokazuju da se čak i najbolje rangirani rivalski servis pojavljuje u proseku na četvrtoj stranici Guglovih rezultata pretrage, a drugi se pojavljuju još niže", rekla je Komisija 2017, kada je izrekla novčanu kaznu.

Brisel procenjuje da 95 odsto klikova ide na deset najrangiranih rezultata na prvoj stranici, dok oni na drugoj stranici dobijaju samo jedan odsto pažnje.

"Ono što je Gugl uradio je nezakonito prema antimonopolskim pravilima EU. Uskratio je drugim kompanijama šansu da se takmiče na osnovu zasluga. Što je najvažnije, uskratio je evropskim potrošačima pravi izbor usluga", rekla je Margaret Vestager, evropski komesar za konkurenciju, 2017. godine.

Kazna od 2,42 milijarde evra izračunata je na osnovu prihoda koji je Gugl ostvario od 2008. do 2017. u 13 zemalja jedinstvenog tržišta za koje je Komisija smatrala da su pogođene nepoštenom praksom. Tu spadaju Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo (još uvek je bilo članica EU kada je istraga pokrenuta), Francuska, Italija, Holandija, Španija, Češka, Austrija, Belgija, Danska, Norveška (nije članica EU, ali deo jedinstvenog tržišta), Poljska i Švedska.

Gugl je na optužbe odgovorio rekavši da je stav Evropske komisiji "pogrešan u pogledu zakona, činjenica i ekonomije" i da je njegova usluga zapravo povećala izbor za potrošače.

Više od osam milijardi evra kazni

Tehnološki gigant se trenutno suočava sa još dve antimonopolske istrage: rekordnom kaznom od 4,34 milijarde evra zbog navodnog nametanja nelegalnih ograničenja na uređaje koje pokreće Android sistem i kaznom od 1,49 milijardi evra za navodne zloupotrebe u onlajn oglašavanju.

Ukupno, kompanija se suočava sa više od 8,2 milijarde evra antimonopolskih kazni koje im izriče Evropska unija.

Gugl je dugo bio optužen da iskorišćava svoju eminentnu poziciju u onlajn svetu u svoju korist. Dominacija na tržištu kao takva nije protivzakonita po zakonu EU, ali dominantne kompanije su prinuđene da poštuju slobodnu konkurenciju, koja se smatra suštinskim stubom liberalizovane ekonomije.

Iako kazne izgledaju ogromne, one su simbolične u poređenju sa enormnim profitom kompanije. Alfabet, krovna kompanija u okviru koje posluje i Gugl, jedna je od najvrednijih na svetu, jer je njena vrednost nedavno procenjena na dva biliona dolara. Prošle godine, neto prihod ove kompanije premašio je 40 milijardi dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis