Biznis vesti

Prognoza Međunarodne agencije za energetiku: Cena nafte u 2022. porašće na 79 dolara za barel

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

18:15

Prognoza Međunarodne agencije za energetiku: Cena nafte u 2022. porašće na 79 dolara za barel
Nafta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) podigla je prognoziranu cenu nafte Brent za 2022. godinu na prosečnih 79,4 dolara za barel, uz napomenu da bi cena ovog tipa nafte, koja je u oktobru dostigla trogodišnji maksimum, mogla da bude niža ako se poveća globalna proizvodnja "crnog zlata".

Prosečna cena Brenta za ovu godinu procenjena je na 71,5 dolara po barelu, dodaje se u izveštaju ove agencije, prenosi Rojters. U prošlomesečnom izveštaju, IEA je predviđala prosečnu cenu Brenta za 2022. godinu na 76,8 dolara po barelu, a za tekuću godinu na 70,4 dolara. Inače, prosečna godišnja cena nafte je poslednji put bila iznad 80 dolara 2014.

Ova agencija, sa sedištem u Parizu, smatra da bi povećanje isporuka u narednom periodu većim delom trebalo do dođe iz SAD. Uprkos šteti od uragana koji je krajem avgusta pogodio glavni naftaški proizvodni i izvozni centar SAD, obalu Meksičkog zaliva, američka proizvodnja je, kako se objašnjava, prošlog meseca učestvovala sa jednom polovinom u povećanju globalne proizvodnje nafte.

U mesečnom izveštaju IEA se, ipak, konstatuje da se američka proizvodnja nafte, i pored porasta, neće vratiti na nivoe pre pandemije do kraja sledeće godine, pri čemu će iduće godine imati oko 60 odsto udelau ukupnim isporukama iz zemalja izvan grupe OPEK+.

Zalihe nafte u industrijskim skladištima u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pale su u septembru za 51 milion barela na najniži nivo od 2015. godine, i bile su za 250 miliona barela ispod petogodišnjeg proseka. Preliminarni podaci o oktobarskim zalihama nagoveštavaju blagi porast.

"Globalna potražnja za naftom jača zbog naglog rasta potrošnje benzina i oporavka međunarodnih putovanja, budući da sve više zemalja ponovo otvara granice", dodaje IEA. Upozorava, međutim, da bi povećanje broja slučajeva koronavirusa u Evropi, slabija industrijska aktivnost i visoke cene nafte mogli da utiču na slabiju tražnju.

Agencija je još i zadržala projekcije rasta tražnje za naftom na 5,5 miliona barela dnevno za 2021. godinu i na 3,4 miliona barela dnevno za 2022.

Komentari (0)

Biznis