Biznis vesti

Kalendar Poreske uprave za decembar - ove obaveze je potrebno izmiriti do kraja godine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/12/2021

-

18:45

Kalendar Poreske uprave za decembar - ove obaveze je potrebno izmiriti do kraja godine
Kalendar Poreske uprave za decembar - ove obaveze je potrebno izmiriti do kraja godine - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Poreska uprava na početku svakog meseca objavljuje kalendar sa spsikom obaveza koje bi privrednici trebalo da izmire, a u decembru prva obaveza stiže za estradne umetnike i poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Ponedeljak 6. decembar je poslednji rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu, odnosno izveštaja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa. Isti datum krajnji je rok za predaju izveštaja o ispunjenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplatu sredstava. 

Desetog decembra ističe rok za plaćanje još dve poreske naknade. Tada ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, na obrascu PP-PPNO. Takođe, do ovog datuma neophodno je podneti poresku prijavu i platiti porez na dodatu vrednost za prethodni mesec za poreske dužnike iz člana 10. Zakona o porezu na dodatu vrednost. 

Najviše obaveza dospeva 15. decembra

Najveći broj nameta dospeva na naplatu polovinom meseca, odnosno 15. decembra. Prva obaveza je plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Takođe, na naplatu dolazi i akontacija doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za novembar. Isti datum je rok i za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec.

Tanjug/Dušan Aničić

Polovinom meseca ističe rok za plaćanje doprinosa za sveštenike

Do ovog datuma potrebno je podneti i obaveštenja preduzetnika o opredeljenju za isplatu lične zarade u 2022. godini, kao i obaveštenja preduzetnika da u 2022. godini neće isplaćivati lične zarade. Polovina decembra je rok i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

To je i poslednji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec. Prema kalendaru Poreske uprave do 15. decembra treba podneti obrazac za novembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica ističe 15. decembra

Na naplatu dospeva i plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, plaćanje obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Nastupa i obaveza podnošenja poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za novembar i plaćanje akcize.

Poslednjeg dana u godini odnosno 31. decembra poreski obveznici moraju platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za novembar 2021. godine. Takođe, do ovog datuma neophodno je i platiti obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Preporuka za vas

Poreznici otkrili 7,3 milijarde dinara utajenog poreza - raste i broj "fantomskih" preduzeća

Komentari (0)

Biznis