Biznis vesti

Obradović: Rok za uvođenje platnih razreda produžen do 2025. godine, u pripremi i katalog radnih mesta

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

11:09

Obradović: Rok za uvođenje platnih razreda produžen do 2025. godine, u pripremi i katalog radnih mesta
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da se setom zakona kojima su predložene izmene u oblasti plata u javnom sektoru utvrđuje novi rok za početak primene sistemskog i posebnih zakona kojima se uređuju plate. U obraloženju zakona se navodi da se primena novog sistema plata, odnosno platnih razreda odlaže do 2025. godine.

Pred poslanicima su izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama i izmene Zakona o platama u javnim agencijama i drguim organizacijama.

"Iako smo u prethodnoj godini bili opredeljeni da započnemo sa implementacijom reforme plata od 2022. godine, ponekad ni najbolja namera ne može da se sprovede u delo usled okolnosti koje su često van našeg uticaja", rekla je Obradović u Skupštini Srbije.

Ona je dodala da su sve aktivnosti usled složene epidemiološke situacije bile usmerene na pakete pomoći građanima i privredi.

"I pored toga što predlažemo odlaganje reforme obezbeđen je za sledeću godinu rast plata zaposlenih u javnom sektoru za sedam odsto, odnosno osam odsto za zaposlene zdravstvene radnike i sve zaposlene u odbrani, kao i povećanje od devet odsto za zaposlene koji primaju minimalnu zaradu", rekla je Obradović.

Prema njenim rečima, ove godine nije postojala mogućnost da se sprovede intenzivna saradnja svih ključnih učesnika u reformi, a neophodno je da reforma tog tipa, kako kaže, bude prihvaćena od svih građana na koje se odnosi.

U pripremi katalog radnih mesta


Obradović je navela da se kontinuirano radi na Katalogu radnih mesta koji je osnov za vrednovanje svih poslova u javnim službama, lokalnim samoupravama i državnim organima.

"Povezali smo Katalog radnih mesta koji usvaja Vlada sa aktima o sistematizaciji javnih službi. Sledeći korak je da povežemo radna mesta iz Kataloga sa koeficijentima po kojima se sada isplaćuju plate u javnim službama", rekla je ministarka.

Dodala je da Ministarstvo finansija od 2019.godine aktivno radi na uspostavljanju novog informacionog sistema koji treba da obezbedi precizno planiranje, upravljanje i kontrolu izvršenja budžeta za troškove rada zaposlenih u javnom sektoru.

"Od uspostavljanja platforme do mogućnosti njenog korišćenja u punom kapacitetu, neophodno je da protekne vreme, kako bi se korisnici u potpunosti obučili i kako bi se prikupili neophodni podaci", rekla je Obradović.

Ona je objasnila da je zatovpredlgo odlaganja reforme sistema plata do 2025. godine uzročno vezan prvo za potrebu sprovođenja tačnih i pouzdanih analiza efektara reforme sistema plata, zasnovanih na podacima dobijenih iz novog informacionog sistema.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Drugo, nadamo se da će stabilizacija epidemiološke situacije u zemlji, osloboditi resurse, što finansijske, što kadrovske za druge potrebe, a pre svega za ovaj reformski proces", rekla je ministarka.

Skupština Srbije počela je danas raspravu o predlozima zakona koji se odnose na plate zaposlenih u javnom sektoru, odnosno kojima se odlaže primena platnih razreda do 2025.godine. Pred poslanicima su izmene Zakona o zaposlenima u javnim službama, izmene Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, izmene Zakona o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Razmatraće i izmene Zakona o plata službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave. Kako se navodi u obrazloženju izmena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, utvrđuje se novi rok za početak primene sistemskog, a samim tim i posebnih zakona kojima se uređuju plate, naknade plata i druga primanja u svim delovima javnog sektora.

Komentari (0)

Biznis