Biznis vesti

Proizvođač Mocart kugli ipak izbegao bankrot - kompaniju kupila poznata fabrika čokolade

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

10:15

Proizvođač Mocart kugli ipak izbegao bankrot - kompaniju kupila poznata fabrika čokolade
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođač originalnih Mocart kugli, kompanija "Salcburg Šokolade" (Salzburg Sćokolade), koja je prijavila nesolventnost, biće spašen, pošto je firma "Hajdi Šokola"(Heidi Chocolat), odlučila da je kupi. Dve nedelje nakon što je proizvođač Mocart kugli prijavio stečaj zbog smanjenja prihoda usled pandemije koronavirusa, porodica Harmer, vlasnik "Salcburg Šokolade" predala je svoj udeo novom investitoru.

Novi vlasnik sada mora izraditi plan sanacije, koji će morati sadržati mere racionalizacije, ali se u kompaniji nadaju da će to proći bez smanjenja zaposlenih, kojih trenutno ima 130. Likvidnost firme je osigurana dobijenim kreditom.

Još preostaje da američki koncern "Mondelez", koji ima pravo na marku "Prave salcburške Mocart kugle", a za koji je austrijska firma proizvodila, da svoj pristanak.

Pandemija je teško pogodila proizvođača Mocart kugli, i to se odrazilo na bilans u kojem se beležilo zaduženje od oko 27 miliona evra. Inače "Hajdi Šokola" je već jednom spasila jednog austrijskog proizvođača slatkiša, kompaniju "Nimec" (Niemetz), koja proizvodi u Austriji poznate "Švedenbomben" (Sćwedenbomben).

profimedia

 

Kompanija "Salcburg čokolade" iz Grediga, poznata po proizvodnji mocart kugli, podnela je krajem novembra kod pokrajinskog suda u Salcburgu zahtev za stečaj. Direktor Kristijan Šigerl je izjavio da, iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila. On je naveo da je zbog znatno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, pa tako i mocart kugli. 

"Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi", dodao je Šigerl i rekao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Ovo preduzeće proizvodi čokolade "Bobi", "Marija Terezija taler" i "Salcburg konfiseri". Kompanija je osnovana 1897. pod imenom "Rajsigl fabrika slatkiša" u Salcburgu, i preseljena je 1956. u Gredig.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis