Biznis vesti

Šta je 5G mreža i kada će stići u Srbiju: Stručnjaci o tehnologiji koja će doneti revoluciju u naše živote

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/12/2021

-

22:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će sasvim sigurno sledeće godine uvesti mrežu pete generacije, koja bi trebalo da donese revoluciju u naše živote, poručili su gosti emisije Euronews veče Natali Delić i Aleksandar Nešković.

Direktor Direkcije za strategiju i digital Telekoma Srbije Natali Delić najavila je da će početkom trećeg kvartala 2022. biti organizovana aukcija na kojoj će se kandidati nadmetati za frekvencioni spektar. 

"Verujem da će biti u pitanju dani nakon aukcije kada ćemo dobiti prve bazne stanice. Prema najavama koje smo čulu od predstvnika Vlade, očekuje se da postojeći mobilni operatori budu pozvani na aukciju, da sva tri mobilna operatora u Srbiji budu učesnici aukcije. Naše mreže imaju puno stvari na kojima mora da se radi da bi bile spremne za 5G, ali mogu da kažem da je 30 odsto mreže 5G spremno", rekla je Delić.

Euronews Srbija

 

 

Ona se osvrnula i na vest daje Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije, obezbedila kredit u iznosu od 70 miliona evra Telekomu Srbija za uvođenje 5G telekomunikacione mreže i proširenje postojeće 4G mreže širom Srbije.

"To znači da ćemo mnogo brže moći da ponudimo 5G mrežu i dodatno ojačamo kapacitete 4G mreže. Imamo mogućnost da radimo proces brže. Možemo da očekujemo za godinu - godinu i po dana da 60 odsto Srbije bude pokriveno 5G tehnologijom, na više od 1.000 lokacija ćemo imati 5G u roku od godinu i po dana. Nije iznenađenje da je Telekom Srbije izabran - ima najbolju mobilnu mrežu, uključen je u digitalizaciju društva u mnogim segmentima i mnogo brže građanima može da ponudi jednu takvu kvalitetnu mrežu", rekla je Delić.

Euronews Srbija

 

Šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehičkom fakultetu Aleksandar Nešković smatra da Srbija ne kasni puno za svetom kada je u pitanju uvođenje ove tehnologije.  

"Ako budemo pametni i pripremimo se, sasvim je izvesno da ćemo 5G dobiti sledeće godine", rekao je Nešković. 

On smatra da će mreža pete generacije doneti revoluciju u naše živote.

"Osnovni doprinos 5G mreže nije samo brži internet, ona  podrazumeva uvođenje nekih novih sevisa u bliskoj budućnosti, čitav niz senzora koji će biti u vašem telu i kontrolisati i pomagati vam da prevaziđete teške situacije. Ako imati problem sa sećerom u krvi, zašto ne biste imali senzor koji obavlja kontrolu, obaveštava lekara, i automatski spušta lek u vaše telo. Sa senzorima koji se ugrađuju u telo, možete da sprečite srčane napade, kolaps kod ljudi i mnogo bolesti", ocenio je Nešković.

Kako kaže, sa ugrađenim uređajem za merenje temperature, pandemija koronavirusa bi bila gotova za nekoliko dana.

Sagovornici su se saglasili da je 5G mreža prvenstveno namenjena industriji.

"Ne treba je posmatrati samo kroz veće brzine, možemo da robotizujemo i automatizujemo fabrike, da upravljamo poljoprivredom senzorima i sistemima, kojima prikupljamo dobre informacije iz okruženja i donosimo brze odluke. Može da poboljša bezbednost ljudi, recimo u rudnicima. Može da se pošalje mašina ispod zemlje umesto ljudi", objasnila je Delić.

Nešković je dodao da se najbogatije zemlje prosto utrkuju da uvedu 5G mrežu, jer njena primena u industriji omogućava veću produktivnost i veće prinose.

"Uvođenje novih tehnologija je ključ koji definiše našu budućnost, da li ćemo biti konkurentni i moći da prodamo naše proizvode. Dok nemamo 5G mrežu, puno može da se uradi na pripremi sistema sa postojećom tehnologijom. Digitalizacija je uvođenja novih servisa i sistema upravljanja u privredi", poručio je Nešković.

Komentari (0)

Biznis