Biznis vesti

Veliki potencijal Srbije za solarnu energiju – koliko struje mogu da proizvedu solarni paneli

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/12/2021

-

07:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija ima veliki potencijal po pitanju solarne energije u poređenju sa centralnom Evropom gde se solarni sistemi mnogo više upotrebljavaju nego u našoj zemlji, kaže Tijana Jakovljević iz Centra za razvoj neformlanog obrazovanja i dodaje da Srbija ima mnogo sunačnih dana tokom godine.

"Mi imamo oko 2.000 sunčanih sati tokom godine i to je naša prednost. Naravno i to zavisio do regiona do regiona naše zemlje. Pojedini delovi, kao što je jugoistočni region primaju još više sunca. Potencijala ima i treba ga iskoristiti za struju i grejanje", kaže Jakovljević.

Objašnajva da je važno da se stvori navika da ljudi ne zavise previše od električne enertije kako je inače i slučaj, jer bi u slučaju njenog nedostatka posledice, kaže ona, bile velike.

"Klimantske promene su najveći izazov 21. veka, a solarni sistemi nam pomažu da njihovom primenom smanjimo upotrebu goriva koji su glavni uzročnici emisije ugljen-dioksida i ostalih gasova sa efektom staklene bašte. Drugi značaj bio bi energetska zavisnost. Treba da se setimo restrikcija 90-tih godina. Nekada zaboravljamo koliko smo zavisni od električne energije. Zamislite koliko bi vam se hrane pokvarilo da nemamo struju ili kako bi funkcionisali da nema tople vode", objašnajva ona isitčući da je energentska nezavisnost na nivou samog domaćinstva jako važna, ali i da je uloga države u svemu tome neophodna.

Unsplash

 

Kako navodi, njena organizacija obajvila publikaciju koja obuhvata 111 pitanja i odgovora o solarnoj energiji koja će olakšati razumevanje načina upotrebe ovih panela.

"Četiri oblasti smo obuhvatili. Prva se tiče solarnog potencijala, druga se odnosi na analizu o geografskim sistemima koja se odnose na to gde je to u Srbiji najbolje postaviti solarnu elektranu, treća se odnosi na objašnajvanje kako da fizička lica instaliraju solarne sisteme i četvrta su primeri uspešne prakse u Srbiji", kaže ona.

Upitana koliko struje solarni paneli zaista mogu da proizvedu i da li je zahvaljući njima moguća nezavisnost, Jakvoljević kaže da na to utiče više faktora.

"Zavisi od potreba samog domaćinstva, kao i veličine krova na kojem se postavljaju. Recimo u proseku jedan solarni panel u sa dimenzijama metar i po sa metar ima snagu od 300 vati. Na primer, veći frižideri imaju snagu 250 vati. Zapravo, zbog toga je važno koliko prostora imamo na tom krovu toliko i solarnih panela možemo da instaliramo, ali ne smemo da pređemo 10,8 kilovati snage jer toliko imamo kapaciteta. Za više od toga su potrebne dozvole. One su nam svakako i potrebne za postaljanje bilo kog solarnog panela od Elektrodistirbucije jer je reč o javnom dobru", kaže Jakovljević.

Tanjug/AP/Julio Cortez

 

Dodaje da je država sve više počela da subvencioniše postavljanje ovih panela, ali da se nada da će toga biti i više.

"Postoje firme koje prodaju solarne sisteme i oni vam pomognu da prođete kroz celu procedru. Postoje i subvencije za poljoprivredena domaćinstva, moguće je i da se vrate sredstva od 50 odsto, a neke lokalne samouprave takođe pomažu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis