Biznis vesti

U Srbiji se otvara prvo gejming selo na svetu - u njegovom sastavu biće i fakultet i hotel sa pet zvezdica

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

15:26

U Srbiji se otvara prvo gejming selo na svetu - u njegovom sastavu biće i fakultet i hotel sa pet zvezdica
Tanjug/Expo Dubai/ Promo - Copyright Tanjug/Expo Dubai/ Promo

veličina teksta

Aa Aa

Najveća e-sport produkcijska kuća na Balkanu, "Relog media" zajedno sa TV Arena E-sportom, premijerno je na Paviljonu Srbije na Expo 2020 u Dubaiju predstavila projekat izgradnje prvog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji i na svetu, koji će uskoro biti otvoren i dostupan za organizaciju najvećih svetskih e-sport turnira. U okviru Gejming sela, biće izgrađena prva namenski građena Gejming arena u svetu sa 10.000 sedećih mesta koja će biti namenjena organizaciji velikih svetskih esport turnira, koji svake godine posećuje sve veći broj ljudi, saopšteno je iz Paviljona Srbije na Expo Dubai.

U svom sastavu Gejming selo će imati poslovni prostor, Fakultet za e-sport i gejming, upravnu zgradu, hotel sa pet zvezdica koji će imati 300 luksuzno opremljenih soba, brojne kafiće i restorane koje će gosti Gejming sela imati na raspolaganju, ali i veliki spa centar i olimpijski bazen.

Milutin Pećić, osnivač i generalni direktor “Relog media” objašnjava kako e-sport doprinosi ekonomiji jedne zemlje i zašto je važno da Srbija zauzme svoje mesto u ovoj najbrže rastućoj industriji na svetu čije su razmere skoro nesagledive, imajući u vidu činjenicu da je gejming druga najveća industrija na svetu - odmah posle vojne, dok na svetskom nivou gejming zarađuje više nego filmska i muzička industrija zajedno. Kao uspešan primer ulaganja u e-sport Pećić navodi poljski grad Katovice.

"Srbija se pozicionira kao regionalni lider"

"Iako se u Katovicama održava samo jedan gejming turnir godišnje, on je već pozicioniran kao e-sport grad, koji je od ove delatnosti značajno unapredio ekonomiju. Zamislite samo kolika će dobit biti za našu zemlju, nakon četiri turnira koje mi planiramo da organizujemo sledeće godine. Oni će doprineti rastu ekonomije, ali i većoj turističkoj vidljivosti naše zemlje. Otvaranjem ovog Gejming sela, Srbija se pozicionira ne samo kao regionalni, već i svetski lider u ovoj oblasti”, kažePećić.

Pored e-sporta, Gejming selo će posedovati značajne kapacitete i za održavanje drugih sportskih takmičenja, jer će se u njegovom sastavu nalaziti nekoliko vrhunskih zatvorenih sportskih objekata sa 2.000 sedećih mesta - košarkaški, odbojkaški i rukomentni teren, sale za borilačke veštine, a na otvorenom - teniski tereni, padel tereni i trim staza.

Za razvoj e-sporta, izuzetno je značajan dobar geostrateški položaj koji ima naša zemlja - dobra avio povezanost sa drugim zemljama, centralna pozicija u Evropi i bezvizni režim sa brojnim velikim zemljama poput Kine, Brazila, Indije...

Expo 2020 Serbia/Promo

 

Ceo projekat je u skladu sa najvišim ekološkim standardima održive gradnje - upotreba prirodnih materijala poput drveta, sistemska reciklaža kopjuterske opreme, solarni paneli, krovne baste, dok je ulaz u ovaj zatvoreni kompleks moguć samo električnim vozilima.

A kako će to izgledati u Gejming selu - mogli smo videti delom na Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai koji je ugostio tri najpopularnija igrača srpske i regionalne e-sport scene koji su uveliko prepoznati i na svetskoj sceni - G2 Niko, G2 Hunter i analitičar Ynk, koji su učestvovali na tribini posvećenoj razvoju i popularizaciji e-sporta, a publika je imala ekskluzivnu mogućnost i da se takmiči sa njima i kroz različite interaktivne programe osvoji vredne nagrade.

Industrija koja raste

Pored filmske industrije, gejming je najrazvijenija grana kreativnih industrija u Srbiji. Srpska gejming industrija u 2020. godini prihodovala je 120 miliona dolara, sa godišnjom stopom rasta od 20 odsto, a uprkos pandemiji, nastavila je da raste.

E-sport je trenutno jedna od najvećih i najbrže-rastućih industrija na svetu. Grube procene kažu da u svakoj državi između 2 i 5 odsto ukupne populacije, spada u grupu e-sport entuzijasta.

U Srbiji postoji između 150.000 i 350.000 ljudi koji prate e-sport i na neki način aktivno učestvuju u njemu, a smatra se da je među njima najviše muškaraca između 17 i 38 godina.

Razvoj esporta predstavlja značajan potencijal za srpsku gaming scenu, a otvaranje Gejming sela doprineće još većoj popularizaciji esporta kod nas, boljem pozicioniranju i većoj prepoznatljivosti domaćih takmičara, kaže se u saopštenju.

Preporuka za vas

Osam oblasti sa najvećom šansom za uspeh, prve tri imaju prednost
Gejmerka iz Loznice na Forbsovoj listi: Marina Ivanović za Euronews Srbija o uzbudljivom putu do priznanja

Komentari (0)

Biznis