Biznis vesti

Godfri: Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije

Komentari

Autor: TV Prva

29/12/2021

-

09:27

Godfri: Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije
Entoni Godfri - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija treba sama da donese odluke po pitanju energenata, ali je za nju najbolje da diverzifikuje izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju, izjavio je danas ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri.

"Ako se oslonite samo na snadbevanje iz Rusije biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujemo da će Srbija uskoro učestvovati u veoma važnom programu za uvođenje uvoza gasa preko Grčke, što je veoma važno partnerstvo. Važno je da uvede nove izvore energije, pre svega, zelene izvore energije. Ponosan sam što americke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom", rekao je Godfri za Prva TV.

Na konstataciju da Srbija želi što jeftiniji gas, a da bi on preko američke kompanije bio skuplji, Godfri je rekao da je o tome mnogo razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ponovio da je za dugovoročnu energetsku budućnost Srbije najbolje da diverzifikuje energiju jer će onda imati bolju cenu.

"Cilj predsednika Vučića je da učestvuje u još jednom gasovodu sa balkanskim partnerima, tako da bi imala pristup izvorima van Rusije. Nažalost mi vidimo da Rusija pristup energentima koristi za političke svrhe, Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije. To je mudra politika i predsednik Vučić to dobro razume", rekao je Godfri.

"Srbija je suverena zemlja i mislim da razume da diverzifikuje izvore snabdevanja, kako politički tako i ekonomski", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis