Biznis vesti

Veća potrošnja struje u Srbiji zbog hladnog vremena

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

11:46

Veća potrošnja struje u Srbiji zbog hladnog vremena
RINA - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Država će obezbediti dodatni uvoz struje zbog povećane potrošnje električne energije, rečeno je danas na sednici vladine Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Proizvodnja u termokapacitetima nije dovoljna zbog nedovoljne količine i kalorične vrednosti uglja koji se doprema, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sednice radne grupe.

Na sednici su predstavljeni najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, potrebnim količina energije i energenata za domaćinstva i privredu, kao i planovi za naredni period.

Iz Elektroprivrede Srbije je rečeno da je potrošnja električne energije u odnosu na januar prošle godine uvećana, pre svega zbog niskih temperatura.

Kako je rečeno iz EDS-a (Elektrodistribucije), distributivni sistem je stabilan, a manji prekidi nastaju usled planiranih radova koji su, kako je rečeno, usmereni ka prevenciji kvarova.

Prenosni sistem, takođe, funkcioniše bez većih problema.

Na sednici je razgovarano i o stanju u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je potrošnja prirodnog gasa na rekordnom nivou, zbog čega se uvoze dodatne količine iz oba pravca, ali da snabdevanje nije ugroženo. Isporuka toplotne energije korisnicima daljinskog grejanja u Srbiji je stabilna.

U Srbiji je povećana potrošnja električne energije zbog hladnog vremena i oko 10 sati iznosila je 5.880 megavata.

Planirana potrošnja, prema podacima aplikacije Elektromreže Srbije Energy Flux, u trenutku preseka iznosi 5.827 MW, tako da postoji odstupanje minus 0,9 odsto. Uvoz struje je iznosio 809 megavata, a planiran je na nivou od 810 MW.

Prema navedenim podacima, domaći energetski kapaciteti proizvode 4.993 MW struje.

Kada je reč o proizvodnji struje u zemlji, termokapaciteti proizvode 2.847 MW, hidro 2.060 MW, vetro devet megavata i gasni 77 MW.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis