Biznis vesti

Evropska investiciona banka: Prošle godine smo u Srbiju investirali pola milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

13:47

Evropska investiciona banka: Prošle godine smo u Srbiju investirali pola milijarde evra
Evropska banka za obnovu i razvoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da je tokom 2021. godine u Srbiji investirala pola milijarde evra, a ukupne investicije te banke u našoj zemlji do danas dostigle su 7,1 milijarda evra. Navodi se da je oko 40 odsto investicija prošle godine bilo u projekte u oblasti ekološke infrastrukture, prelazak na čistije izvore energije, cirkularnu ekonomiju i energetsku efikasnost.

Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli izjavio je da prošlogodišnji rezultati dokazuju posvećenost da se pomogne Srbiji u tranziciji ka zelenoj ekonomiji.

"Nastavljamo da radimo sa partnerima iz javnog i privatnog sektora na investicijama u održivu infrastrukturu i jačanje konkurentnosti zemlje“, istakao je on.

EBRD je ukazala na značaj podrške velikom regionalnom programu upravljanja otpadom, koji ima za cilj izgradnju sanitarnih deponija i povećanje stope reciklaže u zemlji.

Navodi se da je investirano i u infrastrukturu za širokopojasni internet u ruralnim područjima i unapređenje sistema za navodnjavanje u Vojvodini.

Dodaje se da je nivou gradova Banka finansirala poboljšanje energetske efikasnosti javnih zgrada u Beogradu, kupovinu električnih autobusa u Novom Sadu i dekarbonizaciju daljinskog grejanja u Kragujevcu preko ugradnje novih kotlova.

"Većina finansiranja EBRD-a u Srbiji je bila namenjena privatnom sektoru i prvenstveno plasirana preko lokalnih banaka, uključujući finasiranje investicija malih i srednjih preduzeća u trgovanje i zelene tehnologije, kreditne linije za unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i namenske kreditne linije za žene preduzetnice", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis