Biznis vesti

Budimović: Mala otkupna cena mleka, realno je da se poveća

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

18:35

Budimović: Mala otkupna cena mleka, realno je da se poveća
Nenad Budimović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Realno bi bilo da se poveća cena mleka u otkupu jer je sadašnja cena od 40 dinara sa premijom koju daje država neuporediva sa bilo kojim artiklom u prehrambenoj industriji, recimo mineralnom vodom, izjavio je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović.

On je gostujući na televiziji Tanjug pojasnio da to ne znači da mleko mora da poskupi u prodavnicama ali, kako je rekao, sigurno ima prostora za povećanje cene prema farmerima.

Odgovarajući na pitanje kako kod nas može da se dostigne evropska cena od 60 do 65 dinara po litru on je rekao da bi prvo trebalo da se postavi ista startna pozicija za naše proizvođače, kao i za evropske, pre svega kada je reč o ceni hrane za životinje.

A taj rast je kod nas veliki, istakao je on.

"Situacija u mlečnom govedarstvu je teška i eskalirala je poskupljenjem energije i hrane za životinje, što naše mlecno govedarstvo teško moze da prevaziđe", naveo je on.

Dodao je da je pandemija doprinela smanjenju potrošnje jer turistički objekti nisu radili, a škole i vrtići su takođe radili smanjenim kapacitetom, što je prema njegovim rečima, dodatno usporilo razvoj mlečnog govedarsta u Srbiji.

Naveo je da individualna potrošnja pasterizovanog mleka u Srbiji iznosi oko 80 litara po stanovniku godišnje, a sa ostalim mlečnim proizvodima oko 170 litara i da je Srbija po tome u drugom delu liste zemalja Evropske unije.

Komentari (1)

Sasa

16.01.2023 08:08

Mleko je belo, pa su dileri formiraju cenu po iskustvu sa ulice, stim što ga prvo preseču.

Biznis