Biznis vesti

Mladi očekuju da prvi posao dobiju tri meseca nakon završetka školovanja

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

11:55

Mladi očekuju da prvi posao dobiju tri meseca nakon završetka školovanja
Mladi očekuju da prvi posao dobiju tri meseca nakon završetka školovanja - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Čak 38 odsto mladih očekuje da će prvi posao pronaći u roku od najviše tri meseca nakon završetka školovanja, 19 odsto smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Ovo su, kako je saopšteno iz Infostuda, pokazali rezultati regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova.

Zanimljivi su i podaci da 38 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57 odsto ima ideju ali nije u potpunosti sigurno šta želi.

Kada je reč o primanjima, većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka.

Takav stav iznelo je dve trećine mladih, a oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima, pogotovu u IT sektoru, svesni trenutne situacije imaju znatno viša očekivanja, pa mladi u ovom sektoru od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra.

Prvi posao odskočna daska

Za trećinu ispitanika prvi posao je samo odskočna daska za karijeru zbog čega oni navode da im plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada.

Istraživanje je pokazalo i da su za mlade, prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju.

Mladi imaju pozitivan stav prema sezonskim i honorarnim poslovima i često su uključeni u njih, jer im oni osim zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet.

Zato 55 odsto ispitanika ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva. 

Među mladima je sve popularnije i volontiranje pa je 15 odsto anketiranih kao način sticanja radnog iskustva navelo upravo volontiranje.

Mladi i dalje najčešće konkurišu na radna mesta prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis