Biznis vesti

Bečki ekonomski institut: Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

18:46

Bečki ekonomski institut: Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima
Bečki ekonomski institut: Sankcije protiv Rusije nanele bi štetu svima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija, ali i EU i Ukrajina pretrpele bi teške ekonomske posledice u slučaju sankcija zapada protiv Moskve, ocenjuje Bečki ekonomski institut (WIIW).

Ukoliko bi se Rusija odlučila na vojnu akciju postoje dva scenarija, smatraju eksperti WIIW.

Najizgledniji scenario je ograničena vojna intervencija Rusije u Ukrajini sa ciljanim napadima na vojnu i ekonomsku strukturu ili na Dombas.

Drugi scenario, a to je potpuna invazija Ukrajine, bio bi za sve strane razarajući i zbog toga se, prema WIIW, može isključiti.

U prvom scenariju Rusija bi se suočila sa ograničenom reakcijom u vidu sankcija, dok bi invazija vodila ka težim sankcijama Zapada, ukazuje WIIW.

Rusija se velikim rezervama valuta i odvajanjem od dolara delimično "imunizovala" protiv novih sankcija, ukazuje se u analizi uz zapažanje da bi posledice ograničenih sankcija na rusku privredu i valutu bile pregledne.

Međutim Rusija je "ranjiva" u vezi sa smanjenjema cene ili obima izvoza gasa i nafte, konstatuje WIIW.

"Nuklearna opcija", to jest ograničenje trgovine energentima između Rusije i EU, kažu, imalo bi značajne negativne posledice po obe strane i zbog toga nije poželjna varijanta.

Oštrim sankcijama protiv Rusije u sektoru energije EU bi nanela veliku štetu i sopstvenoj privredi, a takođe, finansijske sankcije protiv Rusije pogodile bi velike banke, među kojima su banke iz EU, zaključuje WIIW.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis