Evropa

Fon der Lajen za Euronews: Rusija će se suočiti sa ogromnim troškovima ako napadne Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews

05/02/2022

-

13:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rusija će se suočiti sa "teškim posledicama" i "masovnim troškovima" ako bude bilo kakve vojne agresije na Ukrajinu, upozorila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Nikada ne treba da odustanemo od diplomatije. Ali, vrlo smo jasni, u slučaju da dođe do vojne agresije Rusije na Ukrajinu, to će imati teške posledice i ogromne troškove za Rusiju", rekla je Fon der Lajen u intervjuu za Euronews.

Ona je rekla da je EU takođe pripremila "snažan" i "veoma sveobuhvatan" paket sankcija za Moskvu ako se dogodi najgori scenario.

"Do sada se [paket] odnosi na ekonomski i finansijski sektor", rekla je fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.

Prema njenim rečima, "to bi ograničilo pristup Rusije finansijskim tržištima Evropske unije i ključnim tehnologijama koja su joj potrebne i ne mogu se lako isporučiti i zameniti".

"Kao što znamo, Rusija ima veoma jednodimenzionalnu privredu, uglavnom fokusiranu na izvoz fosilnih goriva. Znamo da je ključno da Rusija ima pristup ovim dobrima i kapitalu i zato mora biti u interesu Rusije da dođe do deeskalacije", objasnila je predsednica EK.

Komentari Von der Lajen dolaze nakon ovonedeljnog sastanka na visokom nivou između ruskog predsednika Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvi. Tokom zajedničke konferencije za novinare, Orban je govorio o sankcijama kao o "neuspešnom oružju" koje je "osuđeno na neuspeh".

"Postoji jedinstvo i veoma snažno usklađivanje unutar Evropske unije. Mi smo u stalnom kontaktu", rekla je Fon der Lajen na pitanje o Orbanovim primedbama i dodala:

"Što se tiče Mađarske, do sada je podržavala sankcije Rusiji, a najavljeno da će zadržati jedinstvo sa Evropskom unijom ako bude potrebno delovati".

Zabrinutost zbog energetske krize

Vlade zemalja EU svesne su da će njihove kompanije i građani biti ti koji će snositi teret novih sankcija Rusije zbog bliskih veza između kontinenta i njegovog suseda bogatog gasom.

Neki strahuju da bi Kremlj mogao da uzvrati prekidom ili blokadom snabdevanja energijom, što bi dovelo do gašenja i nestanka struje u celom bloku, gde je zbog krize došlo do rasta računa za struju, prenosi Euronews.

Fon der Lajen je rekla da je uverena da će EU moći da se odupre tako radikalnom potezu zahvaljujući značajnom povećanju uvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) od drugih međunarodnih partnera, koji je dostigao rekordne vrednosti u januaru.

"Zaista, ovo bi bila teška situacija, ali mi smo uradili domaći zadatak i intenzivno radimo na tome da sprečimo i budemo spremni za takvu situaciju. Kada je došlo do [protivpravne] aneksije Krima 2014. godine, na primer, upravo je bilo jedan LNG terminal u Evropi. Do sada smo izgradili više od 20. Tako da smo u mogućnosti da primamo LNG gas od drugih dobavljača širom sveta", objasnila je ona.

Poslednjih dana zvaničnici EU su bili u bliskom kontaktu sa kolegama iz Katara, Azerbejdžana i Turske kako bi razgovarali o kupovini gasa. U ponedeljak će EU i SAD biti domaćini energetskog sastanka u Vašingtonu.

"Razgovarali smo sa mnogim različitim dobavljačima LNG širom sveta koji su veoma zainteresovani da [popune] prazninu koju bi Rusija ostavila i da snabdevaju LNG Evropsku uniju", rekla je Fon der Lajen, pozivajući zemlje EU da ne gube iz vida tekuće zelenu tranziciju i podstaći ulaganja u "domaće" i "nezavisne" obnovljive sisteme.

Šta kaže Rusija?

Moskva želi da NATO zaustavi svoje širenje na istok, isključi članstvo Ukrajine i povuče svoje vojne snage.

Prošle nedelje Vladimir Čižov, dugogodišnji ruski ambasador u Evropskoj uniji, pokušao je da ublaži strahove od predstojećeg vojnog upada.

Rusija nema planove da izvrši invaziju ni na Ukrajinu ni na bilo koju drugu zemlju, rekao je Čižov za Euronews.

"To je blef koji nije stvoren u Rusiji, već u onim zemljama koje sada šire ovu histeričnu poruku širom Evrope i sveta", .

Preporuka za vas

Komentari (1)

Zivan Oluic

05.02.2022 19:35

Какве су ово глупости? Онај ко се спрема за рат, сигурно не брине за санкције и 'трошкове' које ће им наметнути дипломатија 'страшне силе' уједињене Европе. Да није трагично, било би смешно. А рата неће бити.

Evropa