Biznis vesti

Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike vode uputio Gradu zvaničnu ponudu za saradnju

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

23/02/2022

-

20:47

Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike vode uputio Gradu zvaničnu ponudu za saradnju
Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike vode uputio Gradu zvaničnu ponudu za saradnju - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Novi vlasnik zrenjaninske Fabrike vode"Pannonian water" iza kog stoji kompanija Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uputila je Gradu zvaničnu ponudu za saradnju, odnosno za ponovno pokretanje Postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. 

Pristigla ekonomska i tehničko-tehnološka ponuda sadrži i navode o izvesnom rešavanju višedecenijskog problema Zrenjaninaca sa neispravnom vodom za piće, rekao je za Euronews gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, dodajući da tehničke i pravne službe trenutno razmatraju informacije i parametre koje je privatna kompanija dostavila.

"O tome ćemo obaveštavati javnost kad dobijemo neke konkretnije informacije. Još je rano sada govoriti o nekim stvarima koje, pitanje je da li će se desiti", rekao je Salapura uz pojašnjenje da se to odnosi na potpisivanje ugovora između Grada i novog vlasnika Fabrike vode.

"Sve dok stručne službe ne daju svoje pozitivno mišljenje na ponudu koju smo dobili, ne možemo pričati o tome uopšte", dodao je gradonačelnik Zrenjanina.

Fabrika prodata iz trećeg pokušaja

Zrenjaninska fabrika vode prodata je u januaru iz trećeg pokušaja za 417 miliona dinara kompaniji "Pannonian water", osnovanoj svega dva meseca ranije sa osnivačkim kapitalom od 100 dinara. Njen vlasnik je ogranak "Metita" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji u Zrenjaninu gradi i prečistač otpadnih voda - još jedan projekat javno-privatnog partnerstva po kom je Zrenjanin prvi u Srbiji.

Iz te kompanije su za Euronews Srbija ranije istakli kako imaju rok od godinu dana da prerade vodu i postignu traženi kvalitet, te da uskoro očekuju potpisivanje ugovora o koncesiji i dalja ulaganja u postrojenje kojim će upravljati u narednih 25 godina.

Zabrana upotrebe vode za piće u Zrenjaninu uvedena je pre 18 godina zbog prekomernog prisustva štetnog arsena u vodi. Bilo je više pokušaja da se taj problem reši, ali nijedan nije doneo zadovoljavajuće rezultate.

Zbog slučaja Grada Zrenjanina, odnosno zbog činjenice da je rešavanje pitanja vodosnabdevanja povereno privatniku umesto javnom preduzeću, 2018. je menjan Zakon o komunalnim delatnostima, čime je u Srbiji prvi put stvorena mogućnost da privatne kompanije prerađuju i isporučuju pijaću vodu. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Joe

24.02.2022 18:00

Mi napravimo fabeiku prodamo arapima koji mogu da zarade mi nismo mogli 🤔🤔

Biznis