Društvo

Propao pokušaj prodaje Fabrike vode, nastavljena agonija Zrenjaninaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

24/12/2021

-

13:14

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Građani Zrenjanina nisu mogli da prate drugo javno nadmetanje za prodaju Fabrike vode, ali su pred Fabriku, zaraslu u korov, došli da još jednom simbolično pošalju poruku - da je Zrenjanin žedan.

"Tražimo izmenu tog zakon. Država bi trebalo da stane iza svojih građana, da reši ovaj problem sa vodom, a ne da to daje privatniku, da od toga prave razne dilove i kombinacije. Samo želimo da poručimo da šta god da se desi s ovom fabrikom, što se nas lično tiče, ko god je kupi, nek je razmontira i nek je nosi", rekao je Bekim Rukeci iz udruženja Zrenjaninska akcija nakon drugog neuspelog pokušaja prodaje zrenjaninske Fabrike vode, što je produžilo agoniju Zrenjaninaca dugu 18 godina.

Ni na drugom javnom nadmetanju elektronskim putem nije bilo zainteresovanih kupaca, a sledeći korak biće prodaja direktnom nagodbom, za šta izvršni poverilac ima rok od trideset dana.

A dok Fabrika ne radi, građani piju neispravnu vodu punu otrovnog arsena. Alternativa je kupovina ili javna česma.

"Ja od prvog dana, otkad su pustili česmu, od tad uzimam ovde, jer blizu stanujem. Šta da radim. A onu drugu vodu ne pijem", rekao je jedan od građana Zrenjanina.

Njegov sugrađanin jasno je istakao da stanje da grad od 80 hiljada stanovnika nema vodu "nije bilo ni u robovlasničkom periodu".

Umesto rešenja, Fabrika postala problem

Iako je njene poslovne objekte, skupu opremu i parking mesta kupac mogao da dobije za 50 odsto procenjene vrednosti od 835 miliona dinara. Tako je Fabrika koja je najavljivana kao rešenje problema i sama postala problem za koji rešenja još nema. Ni ovog puta pozivu da o tome govori nije se odazvao gradonačelnik Zrenjanina.

A pre par godina, iz zrenjaninske Gradske kuće, potraga za rešenjem najvećeg zrenjaninskog problema preselila u kabinet predsednice Vlade Srbije. Ona kaže - ne prođe dan da se time ne bave. Međutim, ni dve i po godine nakon roka koji je zadala da iz česmi Zrenjaninaca poteče zdrava pijaća voda, nema promene.

"Pomažemo da privatne kompanije koje imaju dobre reference za ovaj posao budu zainteresovane, gledamo kako možemo da im otvorimo vrata. pregovaramo i sa Erste bankom, koja je kreditor. Gledamo kako možemo da nađemo rešenje za tu Fabriku vode. Žao mi je što je Zrenjanin nije krenuo onako kako je krenula da radi Kikinda - dakle, da raspišu javni poziv, da mi to finansiramo, da imate nekog sa referencama, da to ne bude javno-privatno partnerstvo", rekla je ranije za Euronews Srbija Ana Brnabić.

Tim putem se krenulo 2015, da bi tri godine kasnije Vlada inicirala, a Narodna skupština izmenila zakon i po prvi put omogućila privatniku da se bavi vodosnabdevanjem u Srbiji. Sada, kaže Bnabić, u slučaju Zrenjanina, nije moguće drugačije.

"Da to preuzme država, ne može, zato što će vam svi reći - zašto vi dajete neki novac banci ili nekom privatnom investitoru za nešto što ne radi", kazala je Brnabić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija