Biznis vesti

Počeo Investicioni samit o Zapadnom Balkanu: "Za Srbiju najvažnija inicijativa Otvoreni Balkan"

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2022

-

11:49

Počeo Investicioni samit o Zapadnom Balkanu: "Za Srbiju najvažnija inicijativa Otvoreni Balkan"
Počeo Investicioni samit o Zapadnom Balkanu: "Za Srbiju najvažnija inicijativa Otvoreni Balkan" - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Investicioni samit o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj, počeo je danas u Londonu, a predsednica EBRD Odil Reno Baso poručila je da taj region ima veliki potencijal i pozvala investitore da tu realizuju svoje investicije.

Na samitu Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić, kao i predstavnici tzv. zapadnobalkanske šestorke.

Cilj samita je predstavljanje investicionih i ekonomskih potencijala u regionu Zapadnog Balkana i promocija regionalne saradnje.

"EBRD je uz Ukrajinu, osudili smo invaziju i istakli našu nepokolebljivu podršku za ukrajinske vlasti", poručila je na početku obraćanja Baso i dodala da ta banka osuduje vojnu operaciju koju sprovodi Rusija.

Ona je istakla da EBRD pre osam godina organizovala prvi susret regionalnih premijera za promociju ZB kao atraktivne destinacije za investicije.

Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Kazala je da je region ZB opterećen teškim nasleđem geopolitičke prošlosti, ali da su tu sada i uticaji pandemije.

"Mora mnogo da se uradi da bi se unarpedilo poslovno okruženju", dodala je Baso.

Kaže da je EBRD u ZB uložila više od 15 milijardi.

Ona je istakla da je veoma važno za razvoj regiona da se realizuju projekti za zelenu tranziciju i digitalnu transforamciju.

"Ove godine ćemo pokrenuti program mladi u biznisu", dodala je Baso.

Naglasila je da region ima veliki potencijal, makroekonomsku stabilnost i dobru radnu snagu, kao i izglede za evropske integracije.

Želimo da pozovemo investitore iz celog sveta da nam se pridruže u realizaciji njegovih potencijala, poručila je ona.

"Za Srbiju najvažnija inicijativa Otvoreni Balkan"

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas na investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu, da je za Srbiju najvažniji regionalni projekat, koji će doprineti razvoju celog ZB, inicijativa Otvoreni Balkan.

Brnabićeva je na panelu sa premijerima sa Zapadnog Balkana poručila da je inicijativa Otvoreni Balkan otvoren i dostupan za sve koji žele da se pridruže.

Podsetila je da sada u toj inicijativi učestvuju Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Ona je kazala da su za razvoj celog regiona najvažnije tri ključne oblasti, a to su: saobraćajno povezivanje - razvoj železničke i putne infrastrukture, zatim energetska stabilnost i diverzifikacija izvora snabdevanja, kao i saradnja u oblasti zaštite životne sredine.

"Mnogi od tih projekata zavise od regionalne saradnje", istakla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da Srbija već gradi sa svoje strane autoput od Beograda ka Sarajevu, zatim tzv. Autopupt mira od Niša do Prištine, Tirane i Drača.

Treći važan projekat koji Srbija realizuje jeste, dodaje Brnabićeva, izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije, koji će omogućiti dobijanje gasa i preko LNG terninala iz Grčke.

Komentari (0)

Biznis