Biznis vesti

Počela izgradnja trase auto-puta do Sremske Rače: Turska kompanija traži korekciju cena zbog poskupljenja materijala

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2022

-

12:07

Počela izgradnja trase auto-puta do Sremske Rače: Turska kompanija traži korekciju cena zbog poskupljenja materijala
Počela izgradnja trase auto-puta do Sremske Rače: Turska kompanija traži korekciju cena zbog poskupljenja materijala - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Na deonici budućeg auto-puta ka Sarajevu od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa novim mostom na Savi, danas su u Bosutu počeli radovi na izgradnji te trase auto-puta, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Dužina deonice Kuzmin - Sremska Rača je 18 kilometara, sa mostom čija je izgradnja počela u oktobru 2019. godine.

Radovi na trasi počinju izgradnjom petlje Bosut, a predsednik Vučić je poručio izvođačima, turskoj kompaniji Tašjapi, da će biti dovoljno građevinskog materijala za auto-put, ali da su i njihovi zahtevi za korekcijom cene materijala delimično opravdani. Napomenuo je da je tačno da su poskupeli i kamen, bitumen, cement i sve ostalo, ali i da je rast cena mogao da se predvidi i uračuna kada je potpisivan ugovor.

Predsednik je naglasio da je to veoma važan deo auto-puta koji će spojiti zapadni Srem i celu našu zemlju sa Republikom Srpskom i BiH, na pravcu ka Sarajevu i Banjaluci.

Početku izgradnje trase auto-puta prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak, ambasador Turske Hami Aksoj i predstavnici izvođača radova. 

Vrednost radova na deonici je oko 225 miliona evra. Deonica Sremska Rača - Kuzmin sa mostom preko reke Save deo je projekta izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, projektovana za maksimalnu brzinu od 130 kilometara na sat. Imaće po dve kolovozne trake sa zaustavnim trakama.

Predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gde je u toku izgradnja mosta preko reke Save u dužini od 1.327 metara. Pored izgradnje mosta preko reke Save, projektom je predviđena izgradnja mosta preko reke Bosut, kao i petlji Bosut i Kuzmin. Most preko reke Save povezuje Srbiju i BiH.

Spajanje u dva kraka

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je rok za završetak radova na deonici autoputa ka Sarajevu, od autoputa Beograd-Zagreb, preko Kuzmina do Rače kraj sledeće, 2023. godine.

On je rekao da spajanje sa RS i BiH ide u dva kraka, jedan je severna deonica, preko Kuzmina do Rače i dalje do Bijeljine, odakle RS gradi svoj deo prema Brčkom i Doboju, a bilo bi, kaže, logično, da se gradi i krak od Bijeljine do Tuzle, i zatim ka Sarajevu.

"Kada i kako, ne znam. Tražili smo više puta, nismo dobili odgovor od Sarajeva", rekao je Vučić.

Drugi pravac spajanja ka Sarajevu ide preko Požege i Višegrada.

"Mi završavamo put do Požege, do septembra ili oktobra potpuno i onda sledi Požega - Kotroman, koji je mnogo težak put, dužine 61 kilometar, uz 16 ili 18 mostova", rekao je Vučić.

Taj put se dalje spaja sa Višegradom.

"Ali, nemamo odgovor da li će oni (BiH) da rade... Mi ćemo svakako, a da li ćemo da odložilo gradnju pola godine ili godinu, u zavisnosti da li BiH to želi, ali svakako ćemo povezati Višegrad, jer to znači i infrastrukturno povezivanje cele srbije", rekao je Vučić.

Poručio je da je to za Srbiju od presudnog značaja, izrazivši uverenje da ćemo u tome uspeti.

Ponovio je da su svi ti radovi izuzetno skupi, jer je cena svih materijala "otišla u nebesa", kao i nafte, gasa, cement, bitumen, kamen, šljunak, što stvara bezbroj problema.

Drugi krak ka Sarajevu u fazi projektovanja

Kada je reč o drugom kraku auto-puta Beograd-Sarajevo, auto-put će se graditi na trasi Požega - Užice - Kotroman - Višegrad - Sarajevo. U završnoj fazi je projektovanje i očekuje se da će do polovine leta deo trase kroz našu zemlju biti isprojektovan, a da će radovi početi do kraja 2022, najkasnije na proleće 2023.

Radovi na izgradnji auto-puta sa druge strane Drine još nisu počeli, jer u BiH nisu ustanovljeni načini finansiranja projekata, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je da Srbija direktno finansira radove na delu od Sremske Rače do Bijeljine u vrednosti od 100 miliona evra.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, i članovi Predsedništva BiH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, 8. oktobra 2019. godine su na mestu budućeg mosta preko Save kod Sremske Rače svečano označili početak radova na auto-putu Beograd - Sarajevo.

Ukupna vrednost projekta izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo je oko četiri milijarde evra, koji delom treba da finansira i Turska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis