Biznis vesti

Ari Naim na Kopaonik biznis forumu: Motor zelene tranzicije u Srbiji treba da bude privatni sektor

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

15:58

Ari Naim na Kopaonik biznis forumu: Motor zelene tranzicije u Srbiji treba da bude privatni sektor
Fabrika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Motor zelene tranzicije u Srbiji treba da bude privatni sektor koji može da se angažuje sklapanjem javno-privatnih partnerstava, poručio je danas na Kopaonik biznis forumu regionalni menadžer za Centralnu i Jugoistocnu Evropu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Ari Naim.

On je na panelu "Izazovi i mogućnosti za zelenu tranziciju Srbije" rekao da je zelena tranzicija dosta kompleksan proces i napravio analogiju sa kolima.

"Kreatori politka u vladi moraju biti na mestu vozača, a privatni sektor motor kada je reč o stvaranju radnih mesta, ali radnih mesta stutrašnjice", rekao je on.

Istakao je da će zbog nove krize biti puno podrške od strane države kako bi došlo do zelene tranzicije.

"Važno je angažovanje privatnog sektra za zelenu tranziciju, ali kako to učiniti i angažovati privatni sektor u Srbiji - vlasti treba da uspostavljaju javno-privatna", naveo je on.

Dodao je da treba razvijati lokalna tržišta kapitala kako bi se te investicije održale na duži rok.

Viši specijalista za privatni sektor u Svetskoj banci Duško Vasiljević je podsetio da je evropski Grin dil pokrenut u septembru 2019. godine i da je to jedna sveobuhvatna starategija za karbonski neutralnu Evropu.

"U Srbiji će se osetiti direktan uticaj toga jer je zemlja kandidat za članstvo i svoje ekonomske politike je utemeljila u evropske okvira. Tako da će za Srbiju biti neophodan evropski Grin dil".

Vasiljević ističe da bi Srbija mogla da ima značajnekoristi kada svoju privredu i preduzeća uvede u Grin dil, jer će to otvoriti vrata za dalji napredak.

Viši specijalista za energetiku Svetske banke Katarina Gašner je rekla će srpska privreda zbog sve viših ekoloških standarda biti sve manje konkurentna ako to ne bude ušla u proces zelene tranzicije.

Ako to ne bude učinjeno, to će biti veliki udar na srpsku ekonomiju pošto će pogoditi strane investicije u Srbiji, jer se sve više insistira na čistoj energiji.

Kaže da se zato mora razmisliti o upotrebi lignita u Srbiji, kao i da niko ne očekuje da će transformacija biti kratkotrajna, ali da mora početi sada kako bi se završila u narendih 15 do 20 godina.

Dodala je da rast cene energnata treba da bude praćen zaštitom za najranjivijih grupa stanovništva.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je rekla da treba izmeniti narativ od negativnog ka pozitivnom i usredsrediti se na šanse.

Vodeći ekonomista za Zapadni Balkan Svetska banka Ričard Rekord ukazao je na značaj i neminovnost zelene tranzicije i poručio da će se svi koji ne žele da se menjaju i uče teško prilagoditi i imati probleme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis