Biznis vesti

Gligorov za Euronews Srbija: Biće komplikovano za Srbiju da trguje sa obe strane ukoliko sankcije potraju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2022

-

16:32

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ekonomista Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za ekonomske studije je u izjavi za Euronews Srbija rekao da će za Srbiju biti teško da ostvari neutralnost u sukobu između Rusije i Ukrajine, odnosno da to neće biti ostvarivo, ukoliko se sankcije održe i eventualno prodube.

"Problem je što u svakoj bilateralnoj vezi, trgovni ili finansijskim odnosima imate posredništvo i dolazite u vezu sa ostatakom sveta - to je ta međuzavisnost. I vrlo je teško izbeći rampu koja će se postaviti. To je za Srbiju vrlo komplikovano ukoliko zaista želi da ostane po strani i nastavi da trguje sa obe strane. To jednostavno neće biti oizvodljivo ako ove sankcije ostanu na snazi, a pogotovo ako budu još strože što je vrlo verovatno", istakao je Gligorov.

On je rekao da su posledice rata uglavnom očekivane, ali da je rano da se one kvantifikuju i da ljudi  preterano brzo donose neke kalkulacije koje su zasnovane na podacima koji se neprestano menjaju.

"Nije neočekivano da je pad ekonomske aktivnosti prilično veliki. On će se odraziti i na kinesku privredu, gde se očekuje usporavanje rasta. Moramo voditi računa o tome da je jedno ako se privredna aktivnost smanji za 10 ili 15 odsto u Rusiji, a drugo je ako se smanji  za 0,5 odsto u ostatku sveta. To je sa svetske tačke gledišta ogroman pad, ali sa tačke pojedinačnih zemalja to je katastrofa ili veoma rđavo za Rusiju, a o Ukrajini da i ne govorim", rekao je Gligorov.

Odnosi velikih sila

Vašington je upozorio Peking da ne pomaže Rusiji, a na pitanje koliko je realistično ekonomsko i finasnsijsko okretanje Rusije ka Kini i Indiji i ulozi kineske valute u tome Gligorov je rekao da je pitanje koliko je Kini u interesu da poveća ulogu juana u svetskoj trgovini s obzirom da bi to vodilo jačanju te valute u odnosu na evro i dolar.

"To bi dovelo do apresijacije juana, a to ima negativne posledice na kineski izvoz koji ide u razvijene zemlje. To bi bio jedan ne mali problem za Kinu", izjavio je Gligorov.

Kada je u pitanju Srbija i monetarna stabilnost, Gligorov smatra da pad vrednosti evra u odnosu na američki dolar nema neki značajan uticaj na kretanje kursa dinara.

"To nije toliko relevantno. Dolarske obaveze su uglavnom u onoj robi koja je pre svega u dolarima, to su energenti. Tu će veći problem biti, pošto Srbija uvozi iz Rusije, što će Rusima biti komplikovano da koriste bilo koji drugi novac osim rublje. Vidimo da će se tražiti kupovina i plaćanje u rubljama, a  po nominalnoj dolarskoj ceni i to će biti značajno skuplje za Srbiju", rekao je Gligorov za Euronews Srbija.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis