Biznis vesti

Matić: Robne rezerve pune, osnovne namirnice neće poskupeti

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

11:45

Matić: Robne rezerve pune, osnovne namirnice neće poskupeti
Matić: Robne rezerve pune, osnovne namirnice neće poskupeti - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine Tatjana Matić izjavila je danas da su Robne rezerve pune, da je srpsko tržište dobro snabdeveno osnovnim namirnicama i da će vlada ukoliko bude potrebno produžiti ograničenje cena, koje po važećim uredbama traje do početka maja.

"Snabdevenost tržišta je odlična i tako će i ostati. Uredba (o ograničenja cena osnovnih namirnica) je na snazi i ukoliko bude potrebe, mi ćemo je produžiti na još jedan period", rekla je Matić Tanjugu.

Podsetila je da je vlada donela Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica: šećera kristala u pakovanju od jednog kilograma, brašna tipa T- 400 glatkog u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tipa T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivog suncokretovog ulja od jednog litra, kao i svinjskog mesa - but i UXT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra, i navela da ona važi do 2. maja.

Matić dodaje da uredba o ograničenju cene hleba "sava" od brašna tipa 500 važi do 10. maja. Istakla je da se svi maloprodajni i veleprodajni objekti pridržavaju ograničenja cena.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Kada govorimo o Robnim rezervama, one su pune. Vlada je već donela odluku i one su dva puta reagovale, sa pozajmicom brašna odnosno žita, prvo je bilo 20.000 i 30.000 tona, što je išlo ka mlinarima i pekarima. Reagovali smo zbog cene hleba i kako bi snabdevenost tržišta bila dobra", navela je ministarka za Tanjug.

Poručila je da će država i dalje ograničavati cene osnovnih životnih namirnica, jer osnovni standard stanovništva mora biti zaštićen, s obzirom da je došlo do poremećaja na globlanom tržištu i kada je reč o sirovinama i prehrambenim proizvodima.

"Nemamo razloga za brigu i strah"

"Nadamo se, a i analize svetskih stručnjaka govore, da bi krajem ove godine, od septembra trebalo da dođe do stabilizacije tržišta. Takođe, nadamo se da će se i rat u Ukrajini u neko dogledno vreme smiriti, što će sve uticati i na smirivanje cene energenata, kao i cene sirovina i hrane", navela je ona.

Matić je naglasila da je Srbija jedan od najvećih proizvođača hrane i prehramenih proizvoda i podsetila da je Srbija u 2021. izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 4,2 milijarde evra.

"Tako da mi nemamo razloga za brigu i strah, mi proizvodimo dovoljno i za sebe i izvoz. Imaćemo sigurno dovoljno i hrane za nas, kao i za izvoz. Najvažnije je da ne podlegnemo bilo kakvom psihološkom pritisku i panici i da znamo da ćemo imati dovoljno osnovnih namirnica, kao i kada govorimo o gorivu odnosno derivatima nafte", rekla je ministarka.

Podseća da je vlada donela uredbu na osnovu koje se vrši usklađivanje cene goriva u Srbiji sa cenom na berzi, kako ne bi dolazilo do veštačkih nestašica. Vidimo da je snabdevenost nafte i naftnih derivata dobra i tako će i ostati, poručila je Matić.

Kada je reč o nastavku izvoza i isporuka srpske pšenice i kukuruza za Albaniju, Matić kaže da su ministri poljoprivrede dve zemlje napravili dogovor i očekuje da će isporuke krenuti već u toku sledeće nedelje.

"U duhu sjajne saradnje u okviru inicijative Otvoreni Balkan, verujem da će već u toku sledeće nedelje doći do realizacije ovog dogovora", naglasila je ona.

"Imamo dovoljno i za izvoz"

Srbija ima dovoljno žitarica, pšenice i kukuruza za svoje potrebe, ali sasvim dovoljno i za izvoz, kaže i dodaje da je bila doneta preventivna mera o zabrani izvoza, ali da Ministarstvo poljoprivrede ima diskreciono pravo da odobri izvoz, što će i učiniti.

To je ispravna odluka, a pogotovo kada govorimo o zemljama koje su uključene u inicijativu Otvoreni Balkan, jer tako pokazujemo i solidarnost i rauzmevanje prema našim najbližim komšijama, rekla je Matić. Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Matić kaže kada je reč o predstojećoj turističkoj sezoni, da i Grčka i druge mediteranske zemlje koje žive od turizma sa nestrpljenjem očekuju letnju sezonu i da će dodatno olakšati ulazak turista.

"Mislim da će se mnogo lakše putovati, ali očekujemo kao što je i prošle godine bio trend, povećanje cene putnih aranžmana", dodaje.

Napominje da će, ipak, verovatno za svaku zemlju pojedinačno postojati uslovi za ulazak, ali i da će biti značajno olakšani. Matić očekuje u Srbiji jako upsešnu turističku sezonu, pošto već u prva tri meseca ove godine postoji rast dolazaka turista u našu zemlju.

Srbija je prošle godine imala rekordni devizni priliv od turizma vredan više od 1,5 milijardi evra, ukazala je Matićeva, koja očekuje još veći priliv u ovoj godini i veći broj turista.

Komentari (0)

Biznis