Biznis vesti

"Tesla" danas predaje kupcima prva vozila proizvedena u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2022

-

08:47

"Tesla" danas predaje kupcima prva vozila proizvedena u Nemačkoj
Tesla - Copyright AP/Ben Margot

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "Tesla" će danas isporučiti kupcima prve automobile Model Y proizvedene u gigafabrici u Gruenhajdu, vrednoj pet milijardi evra, koja predstavlja prvi "Teslin" evropski proizvodni centar i najveće ulaganje u jednu nemačku fabriku automobila u novijoj istoriji.

Svečanosti će prisustvovati nemački kancelar Olaf Šolc zajedno sa izvršnim direktorom "Tesle" Ilonom Maskom, koji se nadao da će se ovaj trenutak desiti pre osam meseci, ali lokalne vlasti kažu da je došao relativno brzo za projekat takve veličine, prenosi Rojters. S planom zapošljavanja 12.000 radnika, nemačka gigafabrika i fabrika baterija će postati najveći poslodavac u pokrajini Brandenburg, gde se nalazi i nemačko sedište kompanije.

U punom kapacitetu, fabrika će proizvoditi 500.000 automobila godišnje, znatno više od glavnog rivala Folksvagena (VW) koji je prošle godine prodao širom sveta 450.000 električnih vozila na baterije.

Pored toga, drugi "Teslin" pogon u Nemačkoj će proizvoditi 50 gigavat sati (GWh) baterija za automobile, više nego sve druge fabrike u toj zemlji.

Za sada, Folksvagen drži primat na evropskom tržištu električnih vozila (EV), s tržišnim udelom od 25 posto u odnsou na "Teslinih" 13 procenata. Mask je izjavio da će povećanje proizvodnje trajati duže od dve godine, koliko je bilo potrebno za izgradnju fabrike.

Folksvagen, koji je ove godine već dobio porudžbine za 95.000 baterijskih električnih vozila u Evropi, planira izgradnju nove fabrike EV u vrednosti 2,0 milijarde evra, pored fabrike u Volfsburgu, kao i izgradnju šest fabrika baterija širom Evrope. Međutim, VW će vremenski zaostajati za "Teslom", budući da planira otvaranje buduće fabrike električnih vozila 2026. godine, a otvaranje prve fabrike baterija 2023.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis