Biznis vesti

Soja na maksimumu, pojačana tražnja iz zemalja okruženja za ječmom

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

16:11

Soja na maksimumu, pojačana tražnja iz zemalja okruženja za ječmom
Soja na maksimumu, pojačana tražnja iz zemalja okruženja za ječmom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Cena kilograma soje ove nedelje dosegla je 81 dinar što je novi cenovni maksimu, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Ugovori za soju zaključeni su u rasponu od 80 do 81 dinara za kilogram bez PDV-a, a ponderisana cena iznosila je 80,1 dinara što je rast cene od 1,16 posto u odnosu na prethodnu nedelju. Ovakav cenovni nivo soje je bio zabeležen i u prvoj polovini oktobra prošle godine.

Tržište pšenice bilo je pasivno, a zaključen je jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 34,5 dinara kilograma bez PDV-a. U odnosu na prošlu nedelju pad cene je oko 2,8 procenata.

Kukuruz je početkom nedelje imao rast, da bi krajem nedelje došlo do cenovnog smirivanja i odsustva tražnje. Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 31 do 32 dinara za kilogram bez PDV-a, dok je ponderisana cena 31,77 dinara, što je rast od 2,5 posto.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 36 dinara za kilogram bez PDV-a, zabrana izvoza kukuruza uticala je na pojačanu tražnju iz zemalja okruženja za ječmom. Ukupan promet je iznosio 3,1 hiljadu tona, što je finansijska vrednost od 130,5 miliona dinara. Ruska urea prometovana je u cenovnom rasponu od 108 do 108,64 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis