Biznis vesti

EU izdvaja 500 miliona evra za podršku poljoprivrednicima

Komentari

Autor: Tanjug

25/03/2022

-

20:15

EU izdvaja 500 miliona evra za podršku poljoprivrednicima
EU izdvaja 500 miliona evra za podršku poljoprivrednicima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija usvojila je mere u cilju podrške poljoprivrednicima u Evropskoj uniji i očuvanju sigurnosti hrane.

Usvojene mere obuhvataju raspodelu 500 miliona evra nacionalnih alokacija za direktnu podršku poljoprivrednicima koji su najviše pogođeni višim troškovima inputa i zatvaranjem izvoznih tržišta (zemlje EU mogu da dopune ovu podršku do 200 odsto nacionalnim fondovima), objavila je Privredna komora Srbije u dnevnom izveštaju o privrednim kretanjima povodom ukrajinske krize.

Kako se navodi, mere koje je usvojila Evropska komisija obuhvataju i napredak prilikom direktnih plaćanja kako bi se rešile poteškoće u protoku gotovine sa kojima se poljoprivrednici trenutno suočavaju, kao i posebne mere za unapređenje ruralnih i životinjskih površina od 16. oktobra ove godine.

Takođe, tu su i mere podrške sektoru svinjskog mesa, ali i posebna i privremena derogacija koja dozvoljava proizvodnju bilo kakvih useva za ishranu i stočnu hranu na neobrađenoj zemlji, uz zadržavanje punog nivoa plaćanja ozelenjavanja za poljoprivrednike.

Osim toga, mere obuhvataju i omogućavanje posebne fleksibilnosti uvoznih zahteva u EU za stočnu hranu u cilju ublažavanja pritiska na tržište hrane za životinje, kao i predlog samostalnog privremeng kriznog okvira koji bi obuhvatio poljoprivrednike, proizvođače đubriva i sektor ribarstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis