Tehnologija

Brisel protiv Epla i Gugla: EU pripema zakon kojim želi da obuzda dominaciju velikih tehnoloških kompanija

Komentari

Autor: Fonet

25/03/2022

-

16:49

Brisel protiv Epla i Gugla: EU pripema zakon kojim želi da obuzda dominaciju velikih tehnoloških kompanija
Epl i Gugl - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija (EU) priprema Zakon o digitalnim tržištima, kojim želi da obuzda dominaciju velikih tehnoloških kompanija, čime bi giganti kao što su Gugl i Epl bili primorani da otvore svoje usluge i platforme drugim preduzećima.

Šefica EU za zaštitu konkurencije Margret Vestager rekla je da su velike platforme sprečile preduzeća i potrošače da ostvare korist od konkurentnih digitalnih tržišta, zbog čega EU želi pošteno tržište u digitalnom svetu, prenosi BBC.

Najava tog zakona je do sada najveći regulatorni potez EU u delovanju protiv "antimonopolskog" ili "antikonkurentskog ponašanja" pretežno američkih tehnoloških preduzeća.

Prema predloženom Zakonu o digitalnim tržištima, Epl bi bio primoran da otvori svoju digitalnu prodavnicu za opcije plaćanja trećih strana umesto da korisnici budu primorani da koriste Eplov sistem plaćanja.

Od Gugla će biti zatraženo da ljudima koji koriste pametne telefone, koji rade na operativnom sistemu Android kompanije, ponudi alternativu svom pretraživaču, aplikaciji Gugl maps ili Hrom pretraživaču.

Unsplash

 

Epl bi morao da korisnicima dozvoli da deinstaliraju Ajfonov veb pretraživač Safari i druge aplikacije koje su nametnule kompanije koje korisnici trenutno ne mogu da izbrišu.

Zakon bi se odnosio i na Vacap, Fejsbuk mesindžer, Ajmesindž, Ep stor, Gugl plej i mnoge druge usluge koje pripadaju velikim tehnološkim kompanijama.

Unija želi korisnicima da da više izbora u pogledu načina na koji ljudi šalju poruke, međutim, Epl je zabrinut, jer smatra da će neke odredbe zakona stvoriti nepotrebne propuste u privatnosti i bezbednosti za korisnike, dok Gugl navodi da iako podržava mnoge ambicije zakona u vezi sa izborom potrošača, ipak je zabrinut da bi neka od tih pravila mogla da smanje inovacije i izbor koji je dostupan Evropljanima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin