Tehnologija

Četiri američke države tuže Gugl zbog kršenja privatnosti, kompanija tvrdi da su to "zastareli podaci"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

22:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Četiri američke savezne države tuže Gugl, u još jednoj priči o tome da li je uopšte moguće sprečiti velike tehnološke kompanije da krše ljudska prava zloupotrebljavajući podatke koje dobiju.

U tužbi protiv Gugla, Teksas, Indijana, Vašington i Kolumbija tvrde da ova kompanija nastavlja sa praćenjem lokacije korisnika čak i kada je ta opcija isključena u podešavanjima. Traže da se Guglu oduzme zarada nastala korišćenjem podataka o lokaciji, a tužilac iz Kolumbije tvrdi da još od 2014. ova kompanija prati korisnike bez obzira na to koje se podašavanje odabere.

Stručnjaci upozoravaju da nije dovoljno samo isključiti lokaciju na telefonu, već da bi korisnici trebalo da uđu u pojedinačne Gugl proizvode kako bi se uverili da ih ni oni ne prate.

Iz Gugla su rekli da se tužbe podnose na osnovu netačnih i zastarelih tvrdnji o podešavanjima, kao i da su u svoje proizvode uvek instalirali funkcije za zaštitu privatnosti, i da je kontrola podataka o lokaciji uvek bila obezbeđena. Najavili su i da će se "odlučno braniti od svih ovih optužbi".

U bar jednom slučaju uspeli su u tome, jer je sud u Arizoni uvažio sličnu tužbu, ali je odbacio argument da Gugl obmanjuje korisnike uzimajući im podatke o lokaciji kako bi poboljšao promet prodaje preko onlajn oglasa.

Čitava priča ne tiče se samo privatnosti, već i politike. Senatori u SAD već duže vreme pokušavaju da "ukrote" velike tehnološke kompanije, pa je tako i sada senator Ričard Blumental iz Konektikata naveo da "već duže vreme ukazuje na to da Gugl zloupotrebljava podatke o lokaciji", i rekao je da "laži velikih kompanija moraju da prestanu". 

Blumental je dodao i da "tehnološke kompanije nastavljaju da obmanjuju i daju prednost profitu u odnosu na zaštitu privatnosti korisnika". Predložio je da Kongres zakonima spreči Gugl da zloupotrebljava podatke

Komentari (0)

Magazin