Biznis vesti

Savetnik kineske ambasade u Srbiji: Uložili smo 217 miliona dolara u zaštitu životne sredine

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2022

-

21:18

Savetnik kineske ambasade u Srbiji: Uložili smo 217 miliona dolara u zaštitu životne sredine
Savetnik kineske ambasade u Srbiji: Uložili smo 217 miliona dolara u zaštitu životne sredine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Kineska preduzeća su, nakon preuzimanja rudnika bakra u Boru, uložila oko 217 miliona dolara u zaštitu životne sredine, a u avgustu 2021. godine izgrađen je novi sistem za skupljanje i odsumporavanje dimnih gasova u topionici, kaže ekonomski savetnik kineske ambasade u Beogradu Liju Kaj.

Liju ističe da je novi sistem u velikoj meri smanjio koncentraciju i količinu emisije sumpor-dioksida, i u osnovi rešio problem zagađenja vazduha koji muči grad Bor dugi niz godina.

"Zaštita životne sredine nije najbolja, samo bolja, a preduzeća i dalje ulažu", kaže je Liju za Tanjug i dodaje da će po završetku tehnološke transformacije topionice u drugoj polovini ove godine kvalitet vazduha u Boru biti suštinski poboljšan.

Napominje da je kompanija uložila i planira da uloži veliku sumu novca kako bi pomogla vladi da se izbori sa problemima od pre dolaska kineskih preduzeća koji nisu u okviru odgovornosti korporativnog upravljanja.

"Kineska preduzeća su do kraja 2021. godine direktno i indirektno otvorila blizu 10.000 radnih mesta što je pozitivan doprinos ekonomskom i društvenom razvoju Srbije", ističe on i izražava čvrsto protivljenje, kako kaže, neosnovanoj političkoj manipulaciji, kao i klevetanju i diskreditovanju kineskih preduzeća i saradnje Kine i Srbije, a radi, kako ističe, ličnih interesa.

Liju je ukazao da se poslednjih godina saradnja Kine i Srbije ubrzano razvija i postiže vidljive rezultate, što je, navodi on, naišlo na široku podršku naroda dve zemlje, a da saradnja kineskih preduzeća u Srbiji i srpske strane zasnovana na uzajamnom poštovanju, obostranoj koristi u skladu je sa zakonima Srbije, što daje pozitivan doprinos zaštiti životne sredine i ekonomskom razvoju Srbije.

"Kao susedi lokalnog stanovništva, kineska preduzeća će uvek obraćati pažnju na mišljenja, sugestije i razumne zahteve svojih suseda, i nastaviti da žive u harmoniji sa svojim susedima i da im budu od koristi. Ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji ohrabruje kineska preduzeća da nastave da posluju u skladu sa zakonima Srbije, aktivno učestvuju u zaštiti životne sredine i razvoju u Srbiji i podstiču zdrav razvoj saradnje Kine i Srbije", zaključio je Liju.

Komentari (0)

Biznis