Biznis vesti

Od danas moguće i elektronsko plaćanje poreza pri kupovini polovnjaka - procedura svedena na četiri koraka

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2022

-

10:59

Od danas moguće i elektronsko plaćanje poreza pri kupovini polovnjaka - procedura svedena na četiri koraka
Automobili - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poreska uprava saopštila je da od danas građani mogu preko portala "Plati" sami da obračunaju i elektronski plate porez na prenos apsolutnih prava pri kupovini polovnih motornih vozila i motocikala. Na internet stranici Uprave navodi se da je ukoliko se vozilo kupuje od drugog fizičkog lica procedura svedena u četiri jednostavna koraka.

Posle unosa ličnih i podataka iz saobraćajne dozvole kupac dobija iznos poreza. Uplatu može odmah izvršiti na portalu putem kartice, ili posle generisanja uplatnicu za plaćanje e-bankingom odnosno skeniranjem QR koda. Takođe, uplatnicu je moguće odštampati uplatnicu pa obavezu izmiriti na šalteru pošte ili banke.

U Poreskoj upravi navode da je nova usluga omogućena izmenama Zakona o porezima na imovinu kojima je ukinut dolazak kupca u Poresku upravu kako bi pribavili rešenje o visini poreza. Za plaćanje poreza nije potrebno registrovati se na Portalu eUprava, već je dovoljno samo uneti podatke kao što JMBG, adresa i tri podatka sa saobraćajne dozvole.

Građani koji još nisu počeli da koriste elektronske usluge i portal "Plati", popunjene uplatnice mogu da dobiju na šalterima MUP-a, Poreske uprave i Pošte.

Poreska uprava će i dalje porez na prenos apsolutnih prava na polovnim motornim vozilima između pravnih lica, odnosno između pravnog i fizičkog lica, kao i porez na nasleđe i poklon utvrđivati rešenjem. Oslobađanje poreza na prenos za auto-škole, taksi prevoznike, rent a car vozila i vozila hitne pomoći, utvrđivaće Poreska uprava rešenjem na isti način kao i do sada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis