Biznis vesti

AMSS: Zamena zimskih guma letnjim nije obavezna, ali se isplati

Komentari

Autor: Tanjug / Biznis.rs/ Euronews Srbija

04/04/2022

-

10:23

AMSS: Zamena zimskih guma letnjim nije obavezna, ali se isplati
Proizvodnja guma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamena zimskih guma letnjim nije obavezna, ali se savetuje vozačima da to učine, jer se na taj način smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda u gradskim uslovima, rekao je Milan Tešić, zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. Tešić podseća da važeći zakoni u našoj zemlji propisuju da su zimske gume na automobilima bile obavezne do 1. aprila.

"Kada je toplije vreme, zimski pneumatici se mnogo brže troše i zbog toga svi vozači koji ih koriste u letnjem periodu, neće uštedeti novac ukoliko ih ne zamene letnjim", rekao je Tešić za Tanjug.

Letnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad 7 stepeni, a zimski ispod, pa, kako kaže, ukoliko vozači ne zamene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

"Zimski pneumatici ne mogu da obezbede najbolje performanse kada je u pitanju dužina zaustavnog puta i protočnost vode između gume i kolovoza u letnjim uslovima", objasnio je zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tešić je dodao da su letnje gume napravljene tako da obezbeđuju mnogo bolju protočnost vode što doprinosi kraćem zaustavnom putu i tada se manje događaju saobraćajne nezgode, posebno u gradskim uslovima.

Zamena od 500 do 1.700 dinara

Iako vozači nemaju zakonsku obavezu zamene zimskih guma, u auto-servisima i vulkanizerskim radnjama u ovo doba godine uvek su ogromne gužve, dok cene zamene pneumatika variraju u zavisnosti od vrste vozila.

"Trenutno je ogromna gužva u našem servisu i tako je svake godine krajem marta početkom aprila. Kada je reč o cenama zamene guma, one se kreću od 500 do 1.700 dinara, u zavisnosti od veličine točka i vrste vozila. Sve zavisi da li je u pitanju putnički, džipovski ili kombi program”, kaže za Biznis.rs Mirjana Adamović iz beogradskog auto-servisa "Adam".

Pexels

 

Za teretna vozila kao što su kamioni, viljuškari ili autobusi važe drugačije cene, ipak u ovom servisu napominju da oni uglavnom rade poluteretni program koji se pre svega odnosi na kombi vozila. Kako kaže Adamović, cene zamene guma za poluteretna vozila kreću se od 800 do 1.100 dinara.

Hoteli za gume do 200 dinara po točku

Mnogi vlasnici automobila, naročito u Beogradu, nemaju prostor za odlaganje i skladištenje guma koje nisu malih gabarita, pa su sve popularniji takozvani hoteli za gume.

"Ova usluga je uveliko dostpuna vozačima. Vlasnici vozila sve češće koriste ovu pogodnost, pa prilikom zamene svoje gume ostavljaju kod nas. Na mesečnom nivou cene za ovu uslugu kreću se od 120 do 200 dinara po točku. Ne plaća se ništa unapred, već prilikom same zamene, u zavisnosti od toga koliko su gume bile u našem servisu”.

profimedia

 

Na pitanje da li je u tom slučaju za vlasnike automobile bolja odluka da kupe univerzalne gume za sve sezone, Adamović objašnjava da oni takvu vrstu guma preporučuju samo za ljude u gradskim sredinama.

“Univerzalne gume za sve sezone preporučujemo ljudima koji su bazirani samo na gradsku vožnju, tamo gde su zime blage i gde nema snega. U sredinama gde su zime ozbiljnije, gde ima snega i u planiskim predelima, ove gume znaju ponekada da iznevere vozače”, zaključuje Adamović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis