Biznis vesti

Svetska banka smanjila prognozu rasta ekonomije Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

20:40

Svetska banka smanjila prognozu rasta ekonomije Crne Gore
Svetska banka smanjila prognozu rasta ekonomije Crne Gore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetska banka (SB) smanjila je, u novom izveštaju, prognozu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,6 odsto.

SB je u novom Ekonomskom izveštaju za region, u koji je agencija Mina-biznis imala uvid, smanjila za dva odsto prognozu rasta crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu, u odnosu na januarsku od 5,6 odsto, prenose podgoričke Vijesti.

SB za narednu godinu prognozira rast crnogorskog BDP-a od 4,7 odsto, što je 0,1 odsto manje u odnosu na januarsku prognozu.

BDP je u prošloj godini rastao 12,4 odsto.

"Ekonomski oporavak Crne Gore u prošloj godini bio je robustan i podržan oživljavanjem turizma. Tržište rada takođe je reagovalo na ekonomski oporavak i fiskalna pozicija se značajno poboljšala", smatraju u SB-u.

U izveštaju se navodi da je Crna Gora usvojila značajan reformski program Evropa sad koji nosi mnoge prilike, ali i značajne fiskalne rizike.

"Izbijanje rata u Ukrajini pogoršava u suprotnom pozitivne perspektive. To će zajedno sa rastućim rizikom od inflacije uticati na životni standard i siromaštvo", smatraju u SB-u.

Na Zapadnom Balkanu će stopa rasta pasti na 3,2 odsto u ovoj godini, a efekti rata se prelijevaju na taj podregion uglavnom kroz kanal sirovina.

Srednjoročno, očekuje se da taj podregion ima koristi od nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan EU, koji će mobilisati sredstva za podršku konkurentnosti i inkluzivnom rastu, kao i za zelenu i digitalnu tranziciju, navode iz Svetske banke.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis