Biznis vesti

Evropski parlament predlaže embargo na uvoz energenata iz Rusije: Kako bi to uticalo na Evropu, a kako na rat u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/04/2022

-

07:00

Evropski parlament predlaže embargo na uvoz energenata iz Rusije: Kako bi to uticalo na Evropu, a kako na rat u Ukrajini
Evropski parlament predlaže embargo na uvoz energenata iz Rusije: Kako bi to uticalo na Evropu, a kako na rat u Ukrajini - Copyright EPA/ROMAN PILIPEY

veličina teksta

Aa Aa

I pored toga što Evrospki parlament, kao novi paket sanckija, predlaže embargo na uvoz nafte i drugih energenata, neke članice bloka nisu saglasne sa tim navodeći da bi se zbog toga suočile sa ozbiljnim posledicama. Iz Rusije još uvek nema zvaničnih reakcija na ovo osim izjave protparola Krelja Dimitrija Peskova koji je nedavno rekao, da ukoliko bi se tako nešto desilo, Moskva bi onda uzela u obizir alternativna tržišta.

U svakom slčaju, da postoji određena inicijativa, nagoveštava vest od početka aprila u kojoj se navodi da je Evropski parlament članice bolka pozvao na "hitan i potpun embrago" koji se tiče uvoza ruske nafte, ulja, nuklearnog goriva i gasa i to kao odgovor na dešavanja u Buči, Irpinu i drugim ukrajinskim gradovima. Tekst je tada usvojen velikom većinom sa 513 glasova "za", 22 "protiv" i 19 udzdržanih poslanika, piše Euobserver. Međutim, portal takođe navodi i da ovakve rezolucije zapravo nisu obavezujuće, već da one samo mogu da pojačaju pritisak na države članice da učine tako nešto i ništa više od toga. Odluka je, dakle, samo na njima.

Prva reakcija stigla je iz Austrije, a predsednik Fiskalnog saveta te zemlje Kristof Badelt upouzorio je da bi embargo na uvoz ruskog gasa izazvao teške posledice po privredu Austrije.

"U slučaju da EU uvede embargo na ruski gas onda bi mogli biti pred jednom krizom čije razmere ne možemo ni zamisliti", kazao je Badelt. On je naveo da ukoliko bi došlo do izostanka isporuka ruskog gasa, politika bi morala da se koncetriše na sprečavanje masovnog siromaštva jer bi došlo, kaže, do zaustavljanja proizvodnje. 

I izjava austrijskog kancelara Karla Nehamera ukazuje na ozbiljne posledice ove odluke. Nehamer je naveo da pored Austrije tome protive i Bugarska, Rumunija i Nemačka,

"Zatražiti embargo na uvoz gasa značilo bi da bi industrija, ali i domaćinstva osetili velike posledice. To pitanje je vezano i za radna mesta. Međutim to nije ni pitanje da li mi to želimo. Usled rata može doći do dizanja u vazduh gasovoda, ili do obustave isporuke gasa. Rizik postoji i Austrija pokušava da diverzifikuje snabdevače, ali je za to potrebno vremena", objasnio je on i to nakon nedavne posete Putinu.

Nehamer je, u izjavi agencijama APA i DPA, kazao da je Putin sam, urazgovoru sa njim, pomenuo pitanje snabdevanja Evrope gasom.

"Putin je objasnio da je osigurano snabdevanje gasom, da će Rusija isporučiti količine kojim se obavezala ugovorom i da će i dalje biti moguće plaćanje u evrima“, tvrdi kancelar.

Nemački ministar privrede Robert Habek rekao je da se protivi ovom ebargu.

"Nemačka neće neposredno uvoditi embargo na uvoz ruskog gasa, i pored navoda o zločinima ruskih snaga u ukrajinskom gradu Buči", rekao je on 

Šta bi značio embargo na naftu?

Džordž Pirks investicioni analitičar u Džordž Bespok iz Investment grupe za Euobserver kaže da bi embargo na naftu mogao još više da poveća inflaciju za proizvođače i potrošače. Ako rafinerije iz EU ne mogu da kupe ruske proizvode, onda bi bile prinuđene da licitiraju za snabdevanje negde drugde.

"To bi podiglo cene koje plaćaju za naftu ili ako se cene ne bi povećale to bi uticalo na samu količnu nafte", kaže on.

Zbog toga, Nik Siter, profesror na Centralnoevropskom univerzitetu u Norveškoj smatra da je veća verovatnoća da, ukoliko se odluči za ovako nešto, EU ide na emabrgo za naftu, a ne za prekid gasa.

"Ovo i zapravo bio odogovor na rusku eskalaciju i dalja otkrića svega što se dešava u EU", rekao je Siter. 

Da li bi embargo mogao da utiče na rat?

Sa druge strane, postoje i mišljenje koja ukazuju na to da bi ovaj embargo mogao zanačajno da  da utiče na sam rat u Ukrajini. Ovo pre svega misli Dr Andrej Ilarionov bivši glavni ekonomski savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina koji navodi da "Rusija nije ozbiljno shvatila" ovu poruku. On je za BBC rekao da ako bi zapadne zemlje zaista uvle embargo na izvoz nafte i gasa iz Rusije to uticalo i na rat u Ukrjaini.

"To je jedan od vrlo efikasnih instrumenata koji poseduju zapadne zemlje," rekao je.
Dok je trgovina naftom i gasom nastavljena tokom sukoba, široki spektar sankcija znači da su mnoge druge ekonomske aktivnosti zaustavljene, mnoge strane kompanije su se povukle Rusije i izvoz je već poremećen. 

Jedno nedavno istraživanje ruske Centralne banke čak predviđa da će se ekonomija ove godine smanjiti za 8 odsto, dok Međunarodni institut za finansije kaže da bi mogao pasti za čak 15 odsto. Međutim Ilarionov smatra da je Putin spreman da izdrži udar na ekonomiju.

Da bi embargo ostavio velike posledice na Rusiju, misli i zamenik ministra ekonomije Taras Kačka koji u razgovoru za Euronews ističe da je nafta najveći izvor punjenja budžeta Rusije, a da je gas izvor bogaćenja za sve ljude u ruskoj vlasti. U svakom slučaju, smatra on, na ovaj način se poprilično finasira i ruska vojska koja uvelko deluje u njegovoj zemlij. On kaže da veruje da bi odluka EU oko "sanckonisanja ruske nafte" imala "direktan uticaj na rat u Ukrajini".

"Za Evropu će biti jako teško da uradi ono što najavljuje. Biće to veoma težak projekat. Svi smo i pre 24. feburara bili svesni da je nezavisnost Evrope od ruskog gasa izuzetno težak posao. Koliko je ruski gas potreban, dokaz je i Ukrajina. Zapravo, mi smo uvezli skoro 90 odsto dizela iz Rusije i Belorusije jer je to bilo komercijalno i logistički najefektinije", kaže Kačka.

Na pitanje Euronews-a da li može da objasni kako bi zabrana nafte mogla da utiče na rat, kaže da je jedina "caka" u finasranju.

"To bi značilo da će postojati ograničeni kapaciteti za isplatu plata ruskim vojnicima. Biće nemoguće proizvoditi oružje u ruskim fabirkama, organizovati vojnu logisitku i slično. Dakle, ako im na taj način smanjite jedan izvor finasija, oni će to brzo da osete. Posledice će biti viljive i kod nas. Zbog toga je to jako važno", kazao je on.

Komentari (0)

Biznis