Biznis vesti

Brnabić o mahinacijama u robnim rezervama: Puni su nam silosi, imamo više nego dovoljno svega

Komentari

Autor: Tanjug

20/04/2022

-

16:33

Brnabić o mahinacijama u robnim rezervama: Puni su nam silosi, imamo više nego dovoljno svega
Brnabić o mahinacijama u robnim rezervama: Puni su nam silosi, imamo više nego dovoljno svega - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Robne rezerve su pune i imamo više nego dovoljno svega, za građane Srbije i za privredu, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da traje istraga o mahinacijama u robnim rezervama, kao i da će odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

"Robne rezerve su pune. Bilo je nekih mahinacija i zloupotreba, nadležni organi istražuju to, ali imamo pune robne rezerve. Puni su nam i silosi", rekla je Brnabić i dodala da je važno i da se silosi isprazne, jer dolazi nova žetva.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja novinara u Kuršumlijskoj banji, rekla da je najvažnije da domaće potrebe uvek budu zadovoljene, da budemo u tom smislu potpuno bezbedni, što, ističe, sada i jeste slučaj.

Ona je dodala da su proizvođači, izvoznici, odnosno trgovci tražili nešto veće kvote za izvoz.

"Traže da dozvolimo za mesec dana izvoz od 350.000 tona kukuruza i pšenice, a mi smo dozvoli 150.000 tona. U utorak ću ponovo imati sastanak sa udruženjem 'Žita Srbije', da vidimo kako to ide", rekla je Brnabić.

Podsetila da je da vlada dozvolila izvoz za Albaniju i Severnu Makedoniju, ali da u ovom trenutku nije ni približno dostignut nivo izvoza u odnosu na postignute ugovore.

"Pogledaću i da li tu postoji problem, ako država može da pomogne, transportom ili logistički. Svakako, gledaćemo da balansiramo, da ispraznimo te silose, ali da u svakom trenutku budemo bezbedni", rekla je premijerka.

Izvoz dozvoljen, ali uz kvote

Brnabić je ponovila da ne postoji nikakva bojazan i da Srbija svega ima i previše, pa je zato i dozvoljen izvoz, ali uz kvote, kako bi sve moglo da bude kontrolisano.

Kad je reč o zloupotrebama u robnim rezervama, o kojima je govorio i predsednik, Brnabić je rekla da traje istraga i da će ko god je odgovoran za te mahinacije, odgovarati i da neće biti zaštićenih.

"Sačekala bih da se završi istraga, da vidimo tačno koliko čega fali i ko je odgovoran za to. Sada imamo više nego dovoljno svega za građane Srbije i za privredu", rekla je Brnabić.

Na pitanje koliko se robe i koje čuva kod privatnika i kako se to kontroliše, Brnabić je rekla da zavisi koja roba je u pitanju i kako se čuva, a kontrolu vrše Direkcija za robne rezevre i određena ministarstva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis