Biznis vesti

Janjić: Odluka o izvozu žitarica dobra, mogla i ranije

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

14:07

Janjić: Odluka o izvozu žitarica dobra, mogla i ranije
Janjić: Odluka o izvozu žitarica dobra, mogla i ranije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić ocenio je da je odluka Vlade Srbije da dopusti izvoz ograničenih količina žitarica dobra, ali da je mogla da bude doneta ranije.

"Mogla je da dođe i nešto ranije, ali sam siguran da je zbog špekulacija o tome da li ima ili nema robe i koje su stvarne količine, trebalo je vremena da se izradi odluka. Ono što je sigurno da ćemo mi imati robe, da je ovo dobra odluka za Srbiju i da niko neće biti ugrožen", rekao je Janić za Tanjug.

Ocenio je da Srbija viškove koje ima treba da izveze da se zaradi novac i da se oslobode silosi stare pšenice, kako bi se ti kapaciteti spremili za prijem novog roda.

Janjić je podsetio da se najviše žitarica iz naše zemlje izvozi preko luke Konstanca u Rumuniji ka Italiji i drugim zemljama, kao i da znatne količine idu u zemlje regiona, koje su naši tradicionalni kupci.

On je rekao da je zabrana izvoza zaustavila promet na Produktnoj berzi i zatvorila domaće tržište.

"Pre krize je bilo veće potražnje za našim robama i u trenutku kada je kroza u Ukrajini izbila odluka da se zaustavi izvoz je bila dobra, ali po meni na kraći period. Mislim da bi bilo dobrao da je odluka da se ponovo pusti izvoz doneta ranije", rekao je Janjić.

Objasnio je da se izvozom žitarica obezbeđuje devizni priliv koji je potraban radi plaćanja nekih drugih roba koje Srbija uvozi i koje su već ranije naručene.

"Ovo oslobađanje izvoza ponovo vraća tržište u normalnije tokove, što se videlo na berzi. Čim je doneta doluka, berza je značajno oživela i imali smo odličan promet u odnosu na neki prethodni period gde je bio ispod proseka za ovo doba gordine", naveo je Janjić.

Precizirao je da je promet Produktne berze oko 200.000 tona godišnje, a trenutna cena pšenice je 35,5 dinara bez PDV-a, što je za 18 procenata više nego pre izbijanja sukoba u Ukrajini.

Janjić je rekao d aje u svetu taj skok znatno viši i kreće se od 30 do 40 procenata, tako da je na berzi u Parizu tona pšenice dostigla 400 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis