Biznis vesti

Brnabić s ministarkom ekonomije i turizma Štajerske: Srbija radi na razvoju veštačke inteligencije i biotehnologije

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2022

-

19:40

Brnabić s ministarkom ekonomije i turizma Štajerske: Srbija radi na razvoju veštačke inteligencije i biotehnologije
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministarkom ekonomije, turizma, regiona, nauke i istraživanja austrijske pokrajine Štajerske Barbarom Ajbinger Midel i predstavnicima privredne delegacije austrijske pokrajine koja boravi u poseti Srbiji.

Brnabić je rekla da je zadovoljna činjenicom da postoji interesovanje privrednike iz Štajerske da ulažu na srpskom tržištu, za koja, kako je objasnila, postoje veliki potencijali, pre svega, kada je u pitanju nauka i IT sektor.

Premijerka je istakla da izvoz u sektoru informacionih tehnologija postaje nosilac srpske privrede i da je cilj njegov dalji razvoj kao ključ uspeha u budućnosti.

Ona je ocenila da je osim ulaganja u IT sektor tokom poslednjih nekoliko godina digitalna transformacija takođe jedan od prioriteta.

Podsetila je da je vlada 2017. godine krenula u kompletnu digitalizaciju obrazovanja i u povezivanje škola na brzi internet, uvođenje digitalnih učionica i udžbenika, ali i digitalizaciju javne uprave, što je dalo izuzetne rezultate.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

Premijerka je istakla da je Srbija među prvim evropskim zemljama koje su uvele kodiranje i programiranje kao obavezne predmete u osnovnim školama.

Austrijska ministarka ukazala je na to da je Štajerska region sa veoma razvijenim IT sektorom koji prepoznaje Srbiju kao dobrog partnera upravo zbog ubrzanog razvoja na ovom polju.

Ona je ocenila da je s obzirom na to da je Austrija druga zemlja po investicijama u Srbiji potrebno iskoristiti potencijale za uspostavljanje čvršće saradnje.

Imajući u vidu da su za pokrajinu Štajersku digitalizacija i zelena tranzicija prioritetne oblasti, ministarka je izrazila uverenje da će se saradnja razvijati i u ovom pravcu.

Govoreći o mogućnostima partnerstva, Brnabić je navela da Srbija intenzivno radi na razvoju veštačke inteligencije i biotehnologije i da bi upravo to bile oblasti u kojima je moguće postići uspešnu saradnju na državnom nivou, ali i kroz saradnju univerziteta i instituta, kroz razmenu iskustava, studenata i stručnih kadrova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis