Politika

Brnabić: U Srbiju mogu da dođu i Lavrov i Šolc, to je teška pozicija ali najispravnija moguća

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

11:45

Brnabić: U Srbiju mogu da dođu i Lavrov i Šolc, to je teška pozicija ali najispravnija moguća
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

U svetu kada dve strane ne žele da razgovaraju i ne žele da se saslušaju značajno je da imate zemlju gde mogu da dođu i ministar spoljnih poslova Rusije i nemački kancelar, rekla je premijerka Ana Brnabić i ocenila da je to teška pozicija, ali najispravnija moguća.

Brnabić je za TV Pink rekla da je jutros razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji trenutno radi na poseti Sergeja Lavrova. Dodala je da je situacija u vezi sa tom posetom izuzetno komplikovana. 

"Neverovatno je da je danas situacija u Evropi i svetu takva da predsednik jedne države treba da se bavi takvim stvarima kao što je logistika putovanja ministra inostranih poslova druge zemlje od koje zavisi da li će on doći ili neće", navela je Brnabić.

Odgovarajući na pitanje da li će u vezi sa posetom Sergeja Lavrova Srbiji biti mnogo spin-priča, premijerka je rekla da ih već ima.

Na pitanje šta lično očekuje od posete Lavrova, premijerka je ponovila reči predsednika Aleksandra Vučića koje je on izgovorio prilikom nedavnog polaganja zakletve da će u Srbiji dok je on tu, "uvek moći da se čuje i da se čita i Šekspir i Dostojevski i Hemigvej i Gete".

Ona je dodala da ova poseta stavlja Srbiju u izuzetno tešku situaciju, jer, kako je rekla, u ovom trenutku u svetu niko ni sa kim ne želi ni da razgovara, a još manje neko nekog da čuje.

"Kada imate posetu na ovako visokom nivou kao što je poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, pomislili biste da su ljudi, posebno u kriznim vremenima kakva su danas kad je svet na ivici Trećeg svetskog rata, zainteresovani da čuju njegove pozicije koliko god se ne slagali sa njim i mislili da su pogrešne i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom", navela je Brnabić.

Ona je ukazala da se ne može napraviti korak ka miru, ako se ne razgovara i ako se strane ne čuju.

"Postoji valjda nešto što treba da čujete. Postoji valjda, bar neki prostor za dijalog“, poručila je Brnabić.

O izjavama Zorana MIlanovića

Komentarišući izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića o optužnici za ratne zločine na Petrovačkoj cesti koju je podiglo srpsko tužilaštvo, Brnabić je rekla da te izjave nisu shvatljive na ljudskom nivou. Premijerka je navela da takav najbrutalniji zločin jednostavno niko ne može opravdati.

"Nije mi jasno da možete da branite, iako ste svesni o kakvom zločinu se radi. Toga su svesni svi u Hrvatskoj. Vi napravite etničko čišćenje, isterate srpske porodice iz domova, i to vam ne bude dovoljno, već pošaljete avione na zbeg, izbeglice, decu, žene...Da ih granatirate i fizički eliminišete. I onda kada su prešli u drugu zemlju, vi nastavljate da ih ubijate", kazala je Brnabić gostujući na televiziji Pink.

Ona je istakla da ne može da shvati kako neko želi da brani ljude koji su organizovali i realizovali takav zločin, a pritom je građanin zemlje članice EU, koja svaki dan Srbiji, pa i ostalima, spočitava vladavinu prava.

Komentarišući izjavu Milanovića da su i hrvatske vlasti mogle da se dogovore da podnesu optužnicu, Brnabić se zapitala "kakva je to država u kojoj je moguće dogovoriti se o takvim stvarima i da li su se hrvatske vlasti tako dogovorile i da ne podnesu optužnicu protiv onih koji su ubijali decu koja su ostala bez svojih kuća".

"U Srbiji ne možete da se dogovorite da podnesete ili ne podnesete optužnicu. Ili imate ili nemate dokaza. Govorili su da su našli nekog svedoka da je Aleksandar Vučić mučio zatvorenike u Petrinji, iako on nikada tamo nije bio. Zamislite da mi 'nađemo' svedoka koji će da optuži Milanovića ili Dritana Abazovića, predsednika Severne Makedonije ili bilo koga drugog? Kakav bi to skandal bio", rekla je Brnabć.

Ona je istakla da je u civilizovanoj državi neprihvatljivo da imputirate da je predsednik Srbije ratni zločinac i da niko iz EU ne reaguje na to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija