Biznis vesti

Pravilnik o kafi stupio na snagu: "Dodaci škode zdravlju, treba odvojiti i sladoled od raznih Frankeštajn proizvoda"

Komentari

Autor: Ana Mihaljčić / Teodora Vasiljević

16/06/2022

-

13:58

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ljubitelji kafe do sada nisu bili svesni šta piju. U kesicama ovog napitka, kako tvrde u udruženju potrošača, do sada se moglo naći više cikorije, leblebija, rogača nego same kafe. Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe i proizvoda od kafe je 31. maja stupio na snagu, a ukoliko pakovanje ovog prozvoda sadrži više od 50 odsto kafe, na ambalaži će morati da napišu da je to "proizvod na bazi kafe".

Izgled ponekad može i da prevari. Kao i naziv. Jer u ambalaži nije uvek samo kafa već se nađu i  žir, soja ili grašak. Međutim, od sada će svaki sastojak morati da bude istaknut na pakovanju.

Specijalista za ishranu Jagoda Jorga smatra da će Pravilnik ostati mrtvo slovo na papiru ako njegova primena ne bude praćena ozbiljnom kaznenom politikom. Ona kaže da je kafa odličan, vrlo preporučljiv napitak, ali napominje da dodaci koji su u njoj ponekad prisutni mogu biti direktno škodljivi po zdravlje kada su u pitanju neke kategorije ljudi.

"Ne znamo tačno šta smo sve pili, to se naročito odnosi na mešavinama koje su već mlevene. Kada se kupuje kafa u zrnu onda je mogućnost falsifikata daleko manja. Najčešće se falsifikovalo pečenim žitaricama, koje same po sebi, rekao bi čovek ne mogu da budu štetne, ali kada se one peku na tako visokoj temperaturi, kao što se prži kafa, onda se prave kancerogeni akrilamidi iz žitarica i samim tim se stvaraju materije koje su škodljive po zdravlje. A cikorija je od davnina pravljena kao napitak, ali je pokazano da može da uzrokuje pobačaje. Dakle, nije preporučljiva za mlade žene koje su odlučile da ostanu u drugom stanju ili su već trudne", kaže dr Jorga za Euronews Srbija.

Ona napominje i da neki drugi dodaci, poput pečenih žitarica bitno povećavaju kalorijsku vrednost napitka.

Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe, usvojen je još pre dve godine, iako je primena počela u junu, a Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije i ističe da je pitanje da li će pravilnik u punoj meri biti primenjen.

"Upravo je suština ovog pravilnika da se proizvod koji u sebi sadrži 100 odsto kafu može nazvati kafa, a ukoliko su u pitanju i neke druge žitarice čije prisustvo po zakonu i pratećem pravilniku dozvoljeno mora se to jasno naznačiti na ambalaži jer potrošači zaista moraju biti informisani šta se nalazi u proizvodu i šta piju. To je napitak koji svi tradicionalno konzumiramo i to je jedan izuzetno popularan napitak ne samo kod nas nego u celom svetu i zaista bi bi bilo fer prema potrošačima da imaju punu informaciju prilikom kupovine", kaže Alfirović.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

Proizvođači kafe koji tvrde da proizvode čistu sirovu kafu su saglasni - novi pravilnik, omogućiće im da na tržištu, imaju fer takmičenje.

"Mislim da oni koji idu u pravcu kvaliteta, da će moći da prepoznaju sada koja je kafa kvalitetnija, u odnosu na onu manjeg kvaliteta i da tu neće biti preterano velika razlika u ceni, za razliku od onih koji su stavljali surogat, pa je ta kafa bila duplo jeftinija. Mislim da će ovo biti dobar poligon za nas proizvođače koji se bavimo čistom kafom da pokažemo ko je zapravo bolji u pogledu pravljenja kafe", kaže Mihailo Kovačević, osnivač Gradske pržionice.

Direktor marketinga Grand kafe Zoran Golub napominje da do sada proizvođači koji su koristili razne dodatke u kafi nisu zauzeli značajan deo našeg tržišta iako su ponekad potrošači privučeni nižom cenom i kupovali tu kafu sa dodacima, a da toga nisu bili ni svesni.

"Mi renomirani proizvođači na ovom tržištu ćemo takođe biti u jednom ravnopravnijem boljem položaju gde ćemo svi imati iste uslove za tržišnu utakmicu", smatra Golub.

Iako je novi pravilnik stupio na snagu, iz prodaje neće, odmah biti povučena kafa, koja je obeležena po starim pravilima, već će do isteka roka trajanja moći da se prodaje.

"Sladoled Frankeštajn namirnica od aroma"

Kada su u pitanju proizvodi koje bi, takođe, po ugledu na kafu, trebalo regulisati posebnim pravilnikom, Jorga ističe da bi trebalo razgraničiti šta može da nosi naziv sladoled, a šta ne.

profimedia

 

"Sladoled bi morao mnogo bolje da se reguliše. On je od davnina bio nutritivno veoma kvalitetan proizvod iako je slatkiš. Pravio se od mleka, jaja, voćne kaše, od onoga što je voće, sa eventualnim dodacima neke količine šećera. Sladoled je odavno postao Frankenštajn namirnica, koja se pravi od aroma, boja, raznih biljnih ulja, sa trgavima mleka, o jajima da ne pričam. Tako da je to područje iako postoji pravilnik, mislim da bi moralo mnogo jasnije da se razdvoji sladoled od svega toga što su raznorazni zaleđeni proizvodi", smatra sagovornica Euronews Srbija.

Do četiri espresa dnevno

Jagoda Jorga kaže da domaća ili naša kuvana kafa ima jedan dodatni problem pošto ima materije koje dovode do povišenja holesterola, pa da je doktori zbog toga ne preporučuju kod ljudi koji imaju jako visok holesterol.

"Koliko kafa dnevno je dozvoljeno popiti regulisano je količinom kofeina. Maksimalna dozvoljena količina kofeina koju sme odrastao čovek da unese je 400 miligrama, a to je praktično količina u četiri espreso kafe, pošto one imaju veoma veliki sadržaj kofeina. Naše kuvane kafe su tu 50 do 60 miligrama. Kategorija koju bi trebalo paziti su deca i osobe u rastu i razvoju. A za žene koje su u drugom stanju ili doje decu to je 200 miligrama, posebno za žene koje doje decu. Ne pije sa kafa sat vremena pre dojenja, nego može posle, da ne bi došlo do prenosa putem mleka", ukazuje Jagoda Jorga.

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis