Biznis vesti

"Niko ne pokazuje volju da reši naš problem": Radnici propalih kuršumlijskih preduzeća počeli štrajk glađu

Komentari

Autor: Lj. Pavlović

07/07/2022

-

18:11

"Niko ne pokazuje volju da reši naš problem": Radnici propalih kuršumlijskih preduzeća počeli štrajk glađu
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Radnici nekoliko propalih preduzeća u Kuršumliji, kojima se duguju zaostale plate i doprinosi za zdravstveno i socijalno osiguranje od 2004. godine do danas, odlučili su da započnu štrajk glađu.

Od oko 900 radnika kojima država duguje novac, njih oko 150 okupilo se u skupštinskoj sali Opštine Kuršumlija.  

"Neki se danas nisu priključili zbog slave, neki zbog posla, mnogi su i uplašeni jer je bilo pritisaka", kaže za Euronews Srbija Nebojša Krstić, predstavnik poverilaca ,"ŠIK Kopaonik".

Kaže da im se danas niko nije obratio, ali da neće odustati od štrajka do ispunjenja zahteva i podseća da su se radnici proteklih meseci više puta okupljali, najavljivali blokade puteva i institucija, ali su posle obećanja predstavnika lokelne vlasti i Vlade Srbije odustajali.  

"Odlučili smo da radikalizujemo protest. Primorani smo na ovaj čin jer niko nije pokazao volju da reši naš problem, iako smo proteklih meseci više puta pokušavali da nađemo mirno rešenje", kaže Krstić.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Većina radnika ima izvršna sudska rešenja  na osnovu kojih traže da im se isplati novac.

"Ovo je očajnički pokušaj da neko reši naš problem. Čekali smo 20 godina. Ja sam kao tehnološki višak ostala bez posla, samohrana sam majka, borila sam se, radila, a sada živim od porodične penzije koja je 12.000 dinara. Sa tim parama ne mogu da kupim ogrev za zimu. Za nas je novac koji nam se duguje stvar egzistencije. Ovde je narod više gladan nego sit", kaže za Euronews Srbija Dušanka Todorović, bivša radnica Konfekcije "7. juli".

Država duguje oko 250 miliona dinara bivšim radnicima nekadašnjih fabrika "ŠIK Kopaonik", Konfekcija "7. juli", Zadruga "Budućnost" i "Metalac".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis