Biznis vesti

Cena gasa na klackalici - danas skuplji za 3,5 odsto nego juče

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

12/07/2022

-

12:34

Cena gasa na klackalici - danas skuplji za 3,5 odsto nego juče
Gasovod - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gas je u Evropi poskupeo danas za više od 3,5 posto na neznatno iznad 1.770 dolara za 1.000 kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE berze.

Cena gasa za avgustovsku isporuku (fjučers ugovori) na holandskom TTF čvorištu porasla je na 1.772 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 171 evro po megavat-satu (MWh) po trenutnom kursu evra prema dolaru, izveštava Tas s.

Prethodnog dana, cena gasa u Evropi je pala za skoro 12 odsto na godišnjem nivou, nakon što je Kanada objavila tokom vikenda odluku da će remontovanu turbinu za gasovod Severni tok 1 vratiti kompaniji Simens u Nemačkoj.

Isporuke gasa preko gasovoda Severni tok 1, koji je glavna rute za izvoz ruskog gasa u u Evropu, obustavljene su 11. jula na deset dana zbog planiranog godišnjeg održavanja.

Od sredine juna iskorišćenost maksimalnog kapaciteta tog gasovoda je bila smanjena na oko 40 posto, jer je podružnica Simensa u Kanadi odlagala vraćanje gasnih kompresorskih jedinica nakon remonta zbog kanadskih sankcija prema Rusiji.

Tranzitna linija preko Ukrajinu je trenutno jedina ruta za snabdevanje zemalja zapadne i centralne Evrope ruskim gasom, zbog rekućih radova na Severnom toku 1.

Isporuke gasa gasovodima Turski i Plavi tok namenjene su Turskoj i državama južne i jugoistočne Evrope, dodaje ruska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis